Baljci (Ružić)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Baljci
Baljci na karti Hrvatska
Baljci
Baljci
Baljci na zemljovidu Hrvatske
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Županija Šibensko-kninska
Općina/Grad Ružić
Najbliži (veći) grad Drniš
Nadmorska visina 408 m
Zemljopisne koordinate 43°49′N 16°18′E / 43.82°N 16.30°E / 43.82; 16.30Koordinate: 43°49′N 16°18′E / 43.82°N 16.30°E / 43.82; 16.30
Stanovništvo (2011.)
 - Ukupno 3
Pošta 22322 Ružić
Pozivni broj 022
Autooznaka ŠI

Baljci su selo u općini Ružić, u Šibensko-kninskoj županiji.

Zemljopis

Selo se prostire od padina planine Svilaje do rijeke Čikole koja teče Petrovim poljem. U SFR Jugoslaviji Baljci su pripadali općini Drniš, a danas su u općini Ružić.

Stanovništvo

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, Baljci su imali 470 stanovnika, 453 Srba, 13 Hrvata 4 ostalih. Selo je bilo važno velikosrpsko uporište u Domovinkom ratu iz kojeg su napadana okolna naselja i Čavoglave.

Uprava

Povijest

Istraživanjem je dokazano da je čovjek boravio na području Baljaka i cijelog Petrova Polja to jest drniške krajine još prije 18 000 godina, te da su mu pećine služile kao privremeni zaklon, pogodan zbog blizine Čikole, u stalnoj potrazi za lovinom.

O postojanju života u doba prelaska brončanog u rano željezno doba govore nam lokaliteti kod Baline glavice (oko koje se kasnije razvio rimski Municipium Magnum), grobni humak u Donjim Kričkama, te pećina u Podumcima.

Većina gradina na ovom području potječe s početka starijeg željeznog doba (1000. - 500. prije Krista), od kojih svakako možemo izdvojiti Gradinu iznad Baljaka blizu Jošića Grede, Balinu Glavicu,tragove gradine u Kadinoj Glavici, gradina na području Tepljuha (pretpostavlja se kasniji lokalitet Promone), nad Badnjom Andabakina gradina i utvrđeno zdanje Kalun. Prodiranje Rimljana u ove krajeve donosi utvrđivanje u rimska naselja Magnum (Balina Glavica), Promona (vjerojatno Tepljuh), te Burnum iznad Manojlovačkih Slapova.

Lokaliteti koji svjedoče o rimskoj povijesti su ostaci vodovoda na Promini, nedaleko od izvora Točak, te vodovod u Petrovu Polju, na brdu Trlabetuša, kao i rimski sarkofag pronaden u Varoši.

Spomenici i znamenitosti


Poznate osobe

Milorad Bibić Mosor

  • Novinar, publicista, sportista
    • Branislav Bašić Pekar

-- Pisac,umjetnik

Izvori

Vanjske poveznice

Flag of Croatia.svg Portal Hrvatske – Pristup člancima s tematikom o Hrvatskoj.