Balzaminovke

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Balzaminovke
Impatiens glandulifera
Impatiens glandulifera
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Tracheophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Ericales
Porodica: Balsaminaceae
A. Rich., 1822

Balzaminovke (neticaljke, lat. Balsaminaceae), malena biljna porodica iz reda vrjesolike, sa svega dva roda od kojih je jedan monotipski, a drugi sadrži preko 1000 vrsta[1]. Rodu hidrocera (Hydrocera) pripada vrsta jednogodišnjeg raslinja, Hydrocera triflora, sa Indijskog poluotoka, Malajskog poluotoka, Kine, Vijetnama, Tajlanda, Burme, Šri Lanke, Kambodže, Laosa, Jave, Celebesa i Singapura, gdje je introduciran.

Drugi rod je nedirak ili balzamina (Impatiens), jednogodišnje ili višegodišnje zeljasto bilje kojeg karakterizira zrela čahura, koja pri najmanjem dodiru puca i katapultira sjemenke na šest do sedam metara oko sebe. Zbog toga je ova biljka i dobila zanimljiv naziv nedirak, a isto se naziva i na engleskom jeziku, touch-me-not, a njezino latinsko značenje impatiens je 'nestrpljiv'.

Od svih nediraka u Hrvatskoj raste nekoliko vrsta, alli je jedina autohtona vrsta Impatiens noli-tangere, obični nedirak ili kurjača, ali prirodno raste kako po Europi, tako i u Aziji i Sjevernoj Americi. Druge vrste koje su dospjele na neki način u Hrvatsku su sitnocvjetni nedirak (Impatiens parviflora); balfourov nedirak (Impatiens balfourii) iz zapadne Himalaje; lijepi dečko, vrtna vodenka ili vrtna balzamina (Impatiens balsamina), žljezdasti nedirak (Impatiens glandulifera)[2]

Rodovi[uredi VE | uredi]

  1. Hydrocera
  2. Impatiens
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Balzaminovke
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o: Balsaminaceae

Izvori[uredi VE | uredi]