Basilicata

Izvor: Wikipedija
Basilicata
Zastava Basilicate Grb Basilicate
Zastava Grb
Glavni grad Potenza
Predsjednik Vito De Filippo
Pokrajine Matera
Potenza
Broj općina 131
Površina 9,995 km²
  14. u Italiji (3.3 % Italije)
Stanovništvo
 - Ukupno (2001.)

 - Poredak
 - Gustoća


597,768
18. (1.0 %)
60/km²
Karta pokazuje položaj regije Basilicata u Italiji

Basilicata je regija u južnoj Italiji. Basilicata graniči s regijama Campania (na zapadu), Puglia (na istoku), Calabria (na jugu), a ima i vrlo mali dio obale Tirenskog mora. Na jugoistoku izlazi i na zaljev Taranto u Jonskom moru. U vrijeme Starog Rima regija se zvala Lucania.

Površina regije je 9992 km², a u regiji je 2001., po popisu stanovništva, živjelo 597,768 ljudi. (60/²). Glavni grad regije je Potenza. Regija se dijeli u dvije pokrajine: Potenza i Matera.

Regija je planinska, a uključuje i Monte Pollino (2267 m), najviši vrh južnih Apenina. Monte Vulture, u SZ kutu područja Vulture, je ugasli vulkan (1326 m). Planinski je teren onemogućio komunikaciju sve do nedavno, pa je Basilicata jedna od najslabije razvijenih pokrajina Italije.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Pokrajina je u rimsko vrijeme nosila naziv Lucania i imala je zajedničku upravu s pokrajinom Bruttium na jugu, koju su naseljavali Bruti.

   Ovaj dio članka je nedovršen ili treba nadopune. Pomozite Wikipediji i dopunite ga.


Ovaj članak uključuje prijevod teksta iz jedanaestog izdanja Encyclopædije Britannice, urednik Hugh Chisholm, objavljenog 1911. godine, nakladnik Cambridge University Press, koje je javno dobro.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Basilicata koji govori o zemljopisu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.