Emilia-Romagna

Izvor: Wikipedija
Emilia-Romagna
Zastava Emilie-Romagne Grb Emilie-Romagne
Zastava Grb
Glavni grad Bologna
Predsjednik Vasco Errani (PD)
Pokrajine Bologna
Ferrara
Forlì-Cesena
Modena
Parma
Piacenza
Ravenna
Reggio Emilia
Rimini
Broj općina 348
Površina 22.451,29 km²
  6. u Italiji (7,45 % Italije)
Stanovništvo
 - Ukupno (2009.)

 - Poredak
 - Gustoća


4.360.148
7. (7,24 %)
194/km²
Karta pokazuje položaj regije Emilia-Romagna u Italiji

Emilia-Romagna je administrativna regija u Sjevernoj Italiji koju čine dvije povijesne regije - Emilia i Romagna. Granice regije određuje Jadransko more na istoku, rijeka Po na sjeveru i planinski lanac Apenini na jugu.

S 4.360.148 na 22.451 km² (po popisu iz 2009.), gustoća stanovništva je čak 194 osobe/km² (u dolini rijeke Po još i više). Emilia-Romagna jedna je od najrazvijenijih regija u Italiji, a poznata je i po svojoj karakterističnoj kuhinji.

Poljoprivreda je najznačajnija privredna grana u regiji, s naglaskom na žitarice, krumpir, kukuruz, rajčice i crveni luk, te razne vrste voća, a posebice grožđe za priozvodnju vina (od kojih je najpoznatije Lambrusco). Uzgoj svinja i stoke je također vrlo razvijen.

Emilia-Romagna ima i jako razvijenu industriju, posebno prehrambenu (industrija mlijeka Parmalat, Granarolo) i automobilsku (Ferrari, motori Ducati), te turizam uz Jadransku obalu.

Glavni grad je Bologna, povijesno, kulturno i zabavno središte nacionalnog značaja. Ostali veći gradovi su: Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Modena, Rimini, Ferrara, Forlì, Cesena i Ravenna.

Grad Bologna ima inače najstarije sveučilište u Europi osnovano 1088. godine i danas je jedno od najpoznatijih sveučilišta s više od 220.000 studenata (grad ima oko 370.000 stanovnika).

Ime Emilia-Romagna ima korijene u starom Rimu. Emilia vuče korijen riječi od via Emilia, važne ceste u doba Rimskog Carstva koja još uvijek povezuje Piacenzu s Riminijem. Romagna je iskrivljeni oblik od Romània, kada je Ravenna bila glavni grad talijanskog dijela bizantskog imperija. Langobardi su po službenom nazivu carstva nazvali i okolno područje.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Emilia-Romagna