Belfast Food

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Belfast Food

Belfast Food, 19. ožujka 2010. u Tvornici kulture, Zagreb.

Belfast Food, 19. ožujka 2010. u Tvornici kulture, Zagreb.
Osnivanje1996.
MjestoRijeka, Hrvatska
Žanr/oviirski folk, irski rock, celtic punk, celtic rock
Djelatno razdoblje1996. - danas
Producentska kućaKondorcomm, Dallas Records
Internetska stranicaSlužbene stranice
Članovi (članice)
Erik Malnar
Alen Širola
Marko Anić
Marko Jurić
Sebastian Mavrić
Portal o glazbi

Belfast Food glazbeni je sastav iz Rijeke koji djeluje pod ovim imenom od listopada 1996. godine, kada su članovi sastava naziv "Ima tu neshto" po ideji Erika Malnara promijenili u Belfast Food.

Povijest sastava[uredi VE | uredi]

Počeci sastava datiraju još iz ranih devedesetih, kada se trojka, Marko Anić, Hrvoje Hodak i Sebastian Mavrić, iz srednje glazbene škole u Rijeci, nalazila u stanu Anića i slušali ploče koje dolaze s irske glazbene scene. Ubrzo su im se taj stil glazbe toliko svidio da su ga počeli skidati i javno izvoditi na raznim mjestima u Rijeci i okolici. Bilo je tu pjesama koje su u originalu izvodili Dublinersi, Chifteansi, Poguesi, Klanadthi i drugi, što izvornih irskih, što autorskih pjesama navedenih. U to vrijeme dok su nastupali po raznim koncertima zamijetio ih je Erik Malnar te im se spontano priključio prilikom izvedbe jednog koncerta. Erik je u to vrijeme svirao u svojem sastavu pod nazivom GIPSS, a u slobodno vrijeme odavao je počast slavnim Beatlesima, zajedno s Bobom Grujičićem i Alenom Širolom u sastavu Beatles Revival Band ili Les Beat. Les Beat je održavao koncerte u Rijeci, koji su ugošćavali mnoge glazbene goste s riječke rock scene, koju su u to vrijeme predstavljali Laufer, Let3, En Face i ostali.

Kako je vrijeme prolazilo Erik je došao na ideju da napravi pravi irski sastav. Početkom ljeta 1996. godine dolazi do suradnje (na jednoj neobaveznoj probi) između sastava Ima tu neshto i Les Beat. Prvi koncert, koji je dogovorio Marko Anić, okupio je ekipu iz ova dva sastava, na motorijadi Bikers days u Puli, nakon čega su dobili ponudu za snimanje CD izdanja. Sastav se još uvijek zvao Ima tu neshto da bi nakon dva koncert, u klubu "Grga" na Grobniku, po ideji Erika Malnara promijenili naziv u Belfast Food.

Prvi album objavili su u rujnu 1997. godine pod naslovom Live in Rijeka. Snimljen je uživo na koncertu u Rijeci prilikom irskog i hrvatskog Uskrsa. Slijedi album pod nazivom Zašto zato iz 1999. godine, a oba albuma su izdana za izdavačku kuću Kondorcomm iz Zagreba. Godine 2003. za novu izdavačku kuću Dallas Records objavljuju treći CD Melodije Irske i Kvarnera. Belfast Food se profilirao u kvalitetan sastav što su potvrdili svojim glazbenim i zabavljački umijećem. Tijekom njihovih nastupa uvijek je prisutna dostatna količina energije i dobrih vibracija. Sastav od svojih početaka bazira svoju glazbu na spoju što izvornijeg irskog zvuka sa čvrsto odsviranom bazom, a u zadnje vrijeme, aktualniji su i elektronski prizvuci koji još dodatno upotpunjuju njihov zvuk.

Belfast Food isključivo radi na autorskim djelima, koja spajaju njihova iskustva u Irskoj glazbi sa njihovim glazbenim stremljenjima koja zalaze i u druge glazbene vode. Na koncertima također uz autorske uradke, sviraju i neke irske originalne skladbe te sve ono što osigurava dobru glazbu i provod na njihovim koncertima. U sklopu riječke rock scene, Belfast Food je nekarakerističan izdanak iste, te ne nastavlja tradiciju alternativnijih i tvrđih sastava poput Termita (punk pionira) te današnjih Let3, Urbana ili grupe GRAD. Također, u širem smislu sastav se ne može svrstati niti u jednu od grupacija ili podgrupacija prevladavajućih popularnih stilova. Njihovi javni nastupi nisu alternativni, ali ne pripadaju niti krajnjem komercijalnom miljeu.

Tijekom 2002. godine u Belfast Foodu došlo je do nekoliko promjena. Prvo je sastav promijenio izdavača, umjesto Kondorcomma u Dallas Records. Pod tom etiketom objavljen je treći album Melodije Irske i Kvarnera, četvrti pod nazivom Zeleni album, te peti, ponovo koncertni album, dvostruko CD/DVD izdanje Live in Tvornica. Nakon toga u Belfast Foodu došlo je do promjena među članovima. Iz sastav je otišao Hrvoja Hodaka, tako da su nastavili kao petorka, a od 2004. godine na bubnjevima je umjesto Bobe Grujičića zasjeo Marko Jurić. Sastav i dalje nastavlja sa radom, stalno održavajući koncerte diljem lijepe naše, a sve više i u Sloveniji, sa planovima za teritorijalnim koncertnim širenjem.

Članovi[uredi VE | uredi]

Diskografija[uredi VE | uredi]

Grafit u Starom gradu uz kojega je sniman videospot za pjesmu "Šporki Stari grad"

Albumi[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]