Prijeđi na sadržaj

Benvenuto Cellini

Izvor: Wikipedija
Benvenuto Cellini
manirizam
Benvenuto Cellini
Cellinijev autoportret, 1540.-1543., crtež olovkom, 28,3 x 18,5 cm, Kraljevska knjižnica u Torinu
Rođenje 3. studenog 1500.
Firenca, Toskana
Smrt 13. veljače 1571.
Firenca, Toskana
Vrsta umjetnosti kiparstvo, slikarstvo, zlatarstvo
Praksa Firenca, Rim, Mantova, Ferrara, Pariz, Fontainebleau
Poznata djela Solnica Franje I.
Perzej s Meduzinom glavom
Portal o životopisima
Solnica Franje I., 1540. – 1543., zlato, emajl i ebanovina, Muzej povijesti umjetnosti u Beču.
Perzej s Meduzinom glavom, bronca, 1545.1554., trg Piazza della Signoria (Gospodski trg), Firenca.

Benvenuto Cellini (Firenca, 3. studenog 1500. – Firenca, 13. veljače 1571.) bio je talijanski zlatar, kipar, vojnik, glazbenik i pisac; jedan od najslavnijih umjetnika manirizma.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Cellini je bio prava osobnost manirizma, tog nemirnog umjetničkog stila. Bio je oduvijek nemirna duha, seljakajući se iz mjesta u mjesto, često kako bi izbjegao mnoge tužbe. Bio je optužen za dva ubojstva u Rimu 1529. god. i imao je reputaciju nasilne osobe. Radio je u Firenci, Rimu i Parizu kao dvorski zlatar Cosima Medicija, papa i francuskog kralja Franju I.

Majstor je sitnih zlatarskih predmeta od kojih se malo sačuvalo. Harmonično spajanje likova i ukras čine ga prvim zlatarom njegova doba.

Godine 1558. se zaredio za svećenika, ali se ubrzo odrekao zavjeta i oženio majku svoja dva sina. Svoj burni život ispunjen ubojstvima, krađama, zavišću, bježanjem iz grada u grad i dugogodišnjim tamnovanjem, Cellini je opisao u autobiografiji „Moj život”. Ovo djelo postalo je važno za poznavanje kulturne povijesti kasne renesanse. Djelo je napisao u svojoj 58. godini u kućnom pritvoru zbog sodomije. Njegov plameni način života, koji opisuje u svojoj autobiografiji, uključuje homoseksualnost, biseksualnost i epizode transvestitivnosti.

Djela[uredi | uredi kôd]

Cellini je njegovao stilski renesansni izraz, ali lijevo|se u njegovom radu javljaju jasna obilježja manirizma i nemirni oblici ranoga baroka.

Za francuskog kralja Franju I. Izradio je zlatnu, obogaćenu emajliranim detaljima, Solnicu s likovima Posejdona (kao bog mora, on je simbol soli) i božice Geje (kao božica Zemlje, ona je simbol papra) na postolju bogatom reljefima. Za kralja Franju I. izradio je i Nimfu iz Fontainableaua.

Kao dvorski zlatar i kipar radio je skulpture za Cosima Medicija u Firenci (Perzej s Meduzinom glavom; Cosimo I. Medici itd.) i rimske pape. Malo je njegovih radova u mramoru kao što su: Narcis, te Apolon i Hijacint.

Bavio se i medaljerstvom (Pietro Bembo), rezao matrice za kovanje novca, ali i napisao Dvije rasprave o zlatarstvu i kiparstvu (1568.).

Portretna bista Cosima I. Medicija (1549. – 1573.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Benvenuto Cellini