Portal:Biologija

Izvor: Wikipedija
uredi  

Portal o biologiji


Biologija (grč. bios = život; logos = nauk, učenje) prirodna je znanost koja se bavi proučavanjem života. Biologija proučava svojstva i ponašanje organizama, njihov rast, razvoj i razmnožavanje, kao i interakcije između različitih organizama, te organizama i njihovog okoliša. Biologija obuhvaća široki spektar akademskih područja koja se često smatraju različitim disciplinama. Te discipline zajedno proučavaju život na različitim razinama.


uredi  

Izdvojeni članak


Ljudski plod u 9. tjednu trudnoće.
Ljudski plod u 9. tjednu trudnoće.

Prenatalni razvoj čovjeka je razvoj čovjeka od začeća do rođenja. Tijekom 9 mjeseci (ako se ne dogodi privremeni porod) od stanice jedva vidljive mikroskopom postepeno se događa razvoj sve do novorođenčeta težine oko 3 kg i dužine oko 50 cm. Sve do modernog doba, ljudski razvoj u prvih 9 mjeseci bio je nepoznanica. Tek napretkom znanosti i tehnologije došlo se do saznanja o razvoju, izgledu i ponašanju ljudskih bića u prvim mjesecima života.

Do začeća dolazi spajanjem spermija i jajne stanice. Nastaje oplođeno jajašce koje ima 46 kromosoma, 23 od oca i 23 od majke. Ta stanica sadrži složen genetski nacrt svake pojedinosti poput spola, visine, boje kože itd. Na DNK zapisane su sve potrebne genetske informacije. Njih ima jako puno, toliko koliko bi stalo u pet setova Enciklopedije Britannice. Jako mnogo podataka zapisano je u jako minijaturnom obliku. Kada bi se na jedno mjesto skupili svi genetski podaci s DNA 5 milijardi ljudi na Zemlji, oni bili veličine dvije tablete.

...Dalje / Vidi arhiv


uredi  

Znameniti biolog


Aleksandar Ivanovič Oparin (rus. Алекса́ндр Ива́нович Опарин) (Uglich, 2. ožujka 1894. - Moskva, 21. travnja 1980.), ruski biokemičar.

Oparin je ponajviše poznat po svojim doprinosima teoriji o porijeklu života i svojoj istoimenoj knjizi Postanak života na zemlji, 1924. Oparin je diplomirao na Sveučilištu u Moskvi 1917. godine. 1924. godine je objavio knjigu o postanku života na zemlji, u kojoj je objasnio kemijsku evoluciju počevši od molekula baziranih na ugljiku.

...Dalje / Ostali biolozi / Vidi arhiv


uredi  

Trenutačne aktivnosti


Životinje (Animalia)
  |--Svitkovci (Chordata)
   |--Ribe (Pisces)
   |--Gmazovi (Reptilia)
   |--Ptice (Aves)
   |--Sisavci (Mammalia)
     |--Kitovi (Cetacea)
     |--Primati (Primates)
     |--Zvijeri (Carnivora)
       |--Mačke (Felidae)
       |--Psi (Canidae)
Najviše su dobrodošli novi projekti i članci o različitim beskralježnjacima i mikroorganizmima, anatomskim sastavnicama, fiziološkim procesima, ekološkim i evolucijskim posebnostima, kao i biografije biologa !uredi  

Na ostalim projektima


Zajednički poslužitelj
Multimedijalno skladište
Wikivrste
Popis vrsta
Wijesti
Izvor vijestiOstali portali na hrvatskoj Wikipediji
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Widra Životopis