Božo Hlastec

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Božo Hlastec
Rođenje Ludbreg, 19. siječnja 1923.
Smrt Varaždin, 26. siječnja 1994.
Nacionalnost Hrvat

Božo Hlastec (Ludbreg, 19. siječnja 1923.Varaždin, 26. siječnja 1994.) hrvatski je pjesnik koji je pisao kajkavskim narječjem.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Ludbregu 19. siječnja 1923. godine. Osnovnu građansku školu završio je u Ludbregu, a srednju tehničku građevinskog smjera u Zagrebu. Po zanimanju je bio građevinski tehničar. Radio je u očevu gađevinskom obrtu. Tijekom Drugog svjetskog rata uključio se u antifašističku borbu. Nakon rata radio je na građevinskim poslovima u Ludbregu, a od 1953. godine živio je sa suprugom Anom i kćeri Jasminkom u Samoboru gdje se uključio u kulturni život grada. Jedan je od osnivača ogranka Matice hrvatske u Samoboru[1], u sklopu koje je imao važnu ulogu u Hrvatskom proljeću. Nakon smrti supruge, 1990. godine, preselio je u Varaždin, provevši zadnje godine života s kćeri i njezinom obitelji. Umro je 26. siječnja 1994.

Pjesme na kajkavskom jeziku pisao je od rane mladosti. Pjesme su mu objavljivane i u Samoborskim novinama, časopisu Kaj i Kajkavskom kalendaru, a zastupljen je i u antologijama i zbornicima kajkavskog pjesništva (Zeleni bregi Zeline, Hrvatska zemljica). Nagrađivan je na smotrama kajkavskoga pjesništva u Zlataru, Samoboru i Krapini. Tridesetak njegovih pjesama je uglazbljeno.

U znak sjećanja na njegovo stvaralaštvo, u Ludbregu se od 2016. godine održavaju Dani Bože Hlasteca koji simbolično traju od dana njegovoga rođenja do dana njegove smrti (19.26. siječnja). Od 2018. godine u sklopu ove manifestacije održava se i Recital kajkavske poezije „Božo Hlastec“. Manifestaciju organizira i provodi Gradska knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“, Ludbreg.[2]

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. "POVIJEST OGRANKA" pristupljeno 31. siječnja 2020.
  2. Sjećanje na Božu Hlasteca u Ludbregu, Kvaka, objavljeno 26. siječnja 2018., pristupljeno 29. siječnja 2020.