Brodogradilište Kraljevica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Brodogradilište Kraljevica
Brodogradiliste Kraljevica 250911 64.jpg
Vrsta javno
Osnovana 28. travnja 1729.
Prestala postojati 4. lipnja 2012.
Osnivač(i) Karlo VI.
Sjedište Kraljevica, Hrvatska
Djelatnost(i) brodogradnja
Proizvodi brodovi, čamci
Usluge - gradnja i popravak brodova (brodogradnja)
- popravak i preinake brodova
- gradnja i popravak čamaca za razonodu i športskih čamaca
Broj zaposlenih 480
Slogan '"Kvaliteta je naša tradicija"'
Web stranica brodkr.hr

Kraljevica je brodogradilište, koje se nalazilo u istoimenom gradu Kraljevica, u Primorsko-goranskoj županiji.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Brodogradilište Kraljevica osnovao je 1729. godine car Karlo VI. Ono je kolijevka industrijalizacije i razvoja gospodarstva Hrvatske, te stoga s pravom nosi epitet prvog brodogradilišta na istočnoj obali Jadranskog mora, u Hrvatskoj.

Kroz gotovo tristo godina postojanja, brodogradilište Kraljevica je prolazilo kroz mnoge krize i iskušenja, ali je opstalo zahvaljujući svojim djelatnicima, osiguravajući im posao i život, dok je gradu Kraljevici i ostalim stanovnicima osiguralo ekonomski razvoj i napredak.

Pravi procvat ovo brodogradilište doživljava sredinom 19. stoljeća kada u njemu djeluju britanski brodograditelji, braća Pritchard, koji su pokrenuli gradnju parobroda za ratnu mornaricu, te plovila u seriji jedrenjaka.

Drugi procvat brodogradilište doživljava tijekom 1. svjetskog rata, kada su se gradili manji ratni brodovi za Austro-ugarsku mornaricu.

Tijekom 2. svjetskog rata pri bombardiranju i miniranju uništeno je oko 60% brodogradilišnih kapaciteta, tako da je Brodogradilište Kraljevica nakon završetka rata rekonstruirano, prošireno i modernizirano.

Međutim, nakon 2. svjetskog rata, kada je Hrvatska opet ušla u Jugoslaviju, brodogradilište je nazvano Titovo brodogradilište, ali je nakon pada komunizma i osamostaljenja Hrvatske 90-ih godina 20. stoljeća, preimenovano u Brodogradilište Kraljevica.

Ono po čemu je ovo brodogradilište poznato, je to, da je 1947. Kraljevica prvo brodogradilište u bivšoj državi koje je izgradilo prvi brod tehnologijom zavarivanja.

Od 1946. do 2008. u ovom se brodogradilištu izgradilo ukupno 197 brodova različite namjene iz sastava trgovačke flote, putničkih brodova, trajekata, vojnih plovila, i ostalih.

Novi koncesionar Luke posebne namjene Dalmont d.o.o. iz Kraljevice od preuzimanja koncesije 2014- te godine nastavlja brodoremonotnu djelatnost prvenstveno trajekata, ali i ostalih brodova.

Dalmont d.o.o. 2018-te godine isporučuje novogradnju RO-RO putnički brod za Rapsku plovidbu d.d., te 2019-te dva putnička na električni pogon za JU NP Krka.

Kraj[uredi | uredi kôd]

Nakon 283 godine neprekidnoga rada, Brodogradilište Kraljevica prestaje postojati 4. lipnja 2012. godine. Vladinom odlukom o stečaju[1] radnici dobivaju otkaze i otpremnine, a prostor Brodogradilišta, vojni arsenal osnovan ukazom austrijskoga cara 1729., postaje dijelom povijesti. Trgovačko društvo Dalmont d.o.o. iz Kraljevice kao jedan od dugogodišnjih kooperanata Brodogradilišta Kraljevica d.d., dana 21.10.2014 potpisuje Ugovor o prijenosu koncesije s Ministarstvom mora prometa i infrastrukture, te postaje koncesionarom Luke posebne namjene - brodogradilište Kraljevica. Na predmetnom koncesijskom području Dalmont d.o.o. nastavlja prvenstveno brodoremontnu djelatnost, ali i gradi novogradnje.

Galerija fotografija

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 26. ožujka 2012. Pristupljeno 1. lipnja 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]