Crkva Presvetog Trojstva u Velikom Trojstvu

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta kršćanstvo. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Crkva Presvetog Trojstva u Velikom Trojstvu
Lokacija Veliko Trojstvo
Godina završetka 1779.
Religija rimokatoličanstvo
Patron Presveto Trojstvo
Arhitektonski stil kasni barok

Crkva Presvetog Trojstva u Velikom Trojstvu župna je rimokatolička crkva u Velikom Trojstvu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

U povijesnim spisima piše, da je 1316. godine postojao samostan i opatija Sveto Trojstvo. Od 1768. do 1779. godine, sagrađena je današnja crkva Presvetog Trojstva[1] u baroknom stilu i obnavljana 1883., 1963. i 1995. godine. Jednobrodna je građevina većih dimenzija, pravokutnog tlocrta i užeg polukružno zaključenog svetišta, sa sakristijom južno uz svetište i zvonikom nad zapadnim pročeljem. Svodovi su oslikani likovima evanđelista, svetaca i biblijskim prizorima. Najraskošnije oblikovan dio crkve je glavno zapadno pročelje.[2] Zvonik je u samom glavnom pročelju, uz koje su prigrađeni bočni prolazi arkade, što je jedinstven slučaj na bjelovarskom području.[3]

Veliko Trojstvo je jedina općina u Hrvatskoj, koja je dobila ime po Presvetom Trojstvu, zbog istoimene crkve.[4]

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-2111 vodi se kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravnog statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.