Dambulla

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zlatni hram Dambulle
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Zlatni hram Dambulle
Flag of Sri Lanka.svg Šri Lanka


Dambulla na karti Šri Lanka
Dambulla
Dambulla
Lokacija Dambulle na Šri Lanki
Godina uvrštenja: 1986. (10. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: i, vi
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/561 UNESCO

Dambulla (singalski: දඹුලු; tamilski: தம்புள்ளை, Tampuḷḷai; ranije poznata kao Dhamballai) je naselje u središnjoj provinciji Šri Lanke, 148 km sjeveroistočno od Colomba i 72 km sjeverno od Kandyja, s oko 65.000 stanovnika. Dambulla je najpoznatiji po kompleksu budističkih hramova u spiljama, osobito po tzv. Zlatnom hramu" koji je upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 1991. godine; ali i po najvećem nalazištu ružičastog kvarca u Južnoj Aziji i prašumi s takozvanim "željeznim drvećem". Tu su također i redovničke upravne zgrade, hram bo-stabla, dagoba i do sada najranije poznato naselje u Šri Lanki.

Unutrašnjost Zlatnog hrama

Povijest[uredi | uredi kôd]

Ovo područje je naseljeno još od prapovijesti, o čemu svjedoči nedavni pronalazak megalitskog groblja u obližnjem selu Ibbankatuwa. No, u 3. stoljeću pr. Kr. nastaju najstariji budistički špiljski hramovi, isklesani u erozivnim stijenama velike geološke važnosti. Neki kipovi i slike u spiljama potječu još iz 1. stoljeća pr. Kr. Umjetnička djela obnavljana su redovito: u 11., 12. i 18. stoljeću. Tada su neke špilje proširene i izgrađeni su monumentalni ulazi od opeke. Koncem 12. stoljeća kralj Nissanka Malla je dao isklesati skulpture u špiljama gornje terase, po uzoru na starije rezbarije, i spilje su dobile sadašnji opći oblik i izgled.

Spilje su nekada služile kralju Valagambi (Vattagamini Abhaya) kao utočište u vrijeme njegovog izbjeglištva iz Anuradhapure, kad je taj grad bio pod indijskom okupacijom. Pored toga, redovnici su ga štitili od protivnika. Kad se Valagamba vratio na prijestolje, u znak zahvalnosti sagradio je veliki hram.

U 18. stoljeću su sve obojane površine unutar špilja ponovno oslikane ili prebojane u stilu karakterističnim za Kandy školu arhitekture. U to vrijeme su i obojane skromne budističke figure u špiljama uz održavanje izvornih pojedinosti i ikonografije. Također su ulazi obnovljeni i formira se natkrivena vanjska veranda. Tijekom 19. stoljeća, nakon gubitka kraljevskog pokroviteljstva 1815. godine, povremeno se obavljalo bojenje skulptura, ali i narušavanje ulaznih građevina.

Spiljski hramski kompleks[uredi | uredi kôd]

U spiljama Dambulle je oko 80 spiljskih hramova, od toga je pet velikih, međusobno povezanih u tzv. "Zlatni hram". To je najveći i najbolje očuvan kompleks spiljskih hramova u Šri Lanki. U velikom broju hramova nalaze se povijesne zidne slike i kipovi. Ukupno, u hramovima postoje 153 Budine statue, tri kipa kraljeva i četiri kipa bogova i boginja. Od toga su dva hinduistička boga (Višnu i Ganeš) koji su iz 12. stoljeća. Zidne slike s površinom od 2.100 m2 prikazuju Budin život, između ostalog Budinu kušnju demona Mare, kao i prvu Budinu propovijed.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Dambulla

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]