Seokguram

Koordinate: 35°47′42″N 129°20′57″E / 35.79500°N 129.34917°E / 35.79500; 129.34917
Izvor: Wikipedija
Špiljski hram Seokguram i hram Bulguksa
Svjetska baštinaUNESCO
Država Južna Koreja
Godina uvrštenja1995. (19. zasjedanje)
VrstaKulturno dobro
Mjeriloi, iv
Ugroženost
PoveznicaUNESCO:736
Koordinate35°47′42″N 129°20′57″E / 35.79500°N 129.34917°E / 35.79500; 129.34917
Seokguram na zemljovidu Južne Koreje
Seokguram
Seokguram
Lokacija Seokgurama u Južnoj Koreji

Seokguram (hangul: 석굴암; hanja: 石窟庵; što znači "Špilja kamenog Bude") je eremitorij i dio korejskog budističkog hrama Bulguksa, koji se nalazi nekoliko kilometara zapadnije. Seokguram se nalazi u podnožju planine Tohamsan, na visini od 750 m, 4 km istočno od središta grada Gyeongjua, u južnokorejskoj provinciji Sjeverni Gyeongsang. Izgrađen 751. godine, Seokguram se smatra remek-djelom zlatnog doba budističke umjetnosti države Silla, ponajprije po monumentalnoj kamenoj skulpturi Bude u položaju bhumisparsha mudra. Buda je okružen izvanredno realističkim prikazima Budinih učenika, drugih božanstava i bodisatvi u visokom i bareljefu. Ovaj špiljski hram južnokorejska vlada klaisfificira kao Nacionalno blago br. 24.[1]

Godine 1995. Seokguram je upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji zajedno s hramom Bulguksa, koji se nalazi četiri kilometara zapadnije, kao "jedinstven budistički kompleks iznimnog arhitektonskog značaja".

Hram je ulaz u rotundu s travnatim pokrovom iza koje je špilja
Za lijepih dana iz Seokgurama se može vidjeti more. Zbog toga neki misle kako je Buda napravljen kako bi se Kraljevstvo Silla zaštitilo od napada pomorskog naroda Wa
Model Seokgurama u muzeju Gyeongjua

Povijest[uredi | uredi kôd]

Izgrađen 751. godine, desete godine vladavine kralja Kyonngdyoka od Sille, u vrijeme premijera Kim Dae-Seonga, a dovršen je 774. godine, desetoj godini vladavine kralja Hyegonga. Izvorno se zvao Sokbulsa, što znači "Hram kamenog Bude". Kompleks hramova Seokguram i Bulguksa je ambiciozno arhitektonsko djelo kroz koje je kraljevstvo Silla željelo otkriti svijet budizma na zemaljskom svijetu. Ostvarenje "Budine zemlje" je dugo bio san naroda Silla, i oni su vjerovali kako je njihovo kraljevstvo upravo ta zemlja, zemaljski raj u zemlji Bude.

O Seokguramu gotovo da nema spomena sve do sredine vladavine dinastije Choson, kada je zabilježeno da je obnovljen 1703., i opet 1758. godine.

Odlike[uredi | uredi kôd]

Seokguram je sagrađen od granita i najslavniji su njegovih 39 budističkih gravura na glavnom zidu prostorije i središnja skulptura Bude u sredini. Špilja se sastoji od predsoblja, hodnika, i glavne rotunde (kupolaste prostorije). Osam božanstva-čuvara su urezani u reljefu na zidovima pravokutnog predsoblja, četiri na obje strane. Dvije figure Vajradharua stoje na obje strane ulaza u hodnik koji vodi od predprostora do glavne rotunde. Četiri kralja-čuvara su urezani u parovima na obje strane suženog koridora. Na obje strane ulaza u glavnu rotundu, gdje glavni Buda stoji blago izvan centra prostorije, stoje dva osmerokutna kamena stupa. Zidovi njemu lijevo i desno su pokriveni reljefnim prikazima dvije deve, dva bodisatve i deset učenika. U sredini zida, iza glavnog Bude, je izuzetan zid s uklesanih jedanaest lica bodisatve Avalokitesvara, bodisatve suosjećanja.

Kamenje ispod svakog urezanog lika na zidovima predsoblja i glavne rotonde su također uklesani. U vrijeme gradnje ispred Avalokitesvara se nalazila mramorna stupa, ali je uklonjena tijekom japanskog kolonijalnog razdoblja. Veliki kružni lotosov cvijet je postavljen u zidu iznad Avalokitesvara, iza glavnog Bude, stvarajući iluziju aureole oko Budine glave, gledano s prednje strane. S obje strane lotosovog cvijeta ima 10 niša koje su izvorno sadržavale prikaz bodisatve ili budističkog bhakta, ali su dva sada nestala. Zasvođen strop izrađen je od kamena koji se u sredini sastaju u još jedan isklesan lotosov cvijet.

Glavni lik je Buda Šakjamuni visok 3,45 m, i postavljen na pijedestal u obliku lotosovog cvijeta. Kosa mu je čvrsto uvijena, a izbočine na vrhu glave simboliziraju vrhovnu mudrost. Ispod širokog čela obrve su mu u obliku polumjeseca s polusklopljenim očima koje gledaju prema moru na istoku. Buda je odoru prebacio preko desnog ramena, a pojedinosti ogrtača koji pokriva lijevu ruku i prsa realno su prikazani. Buda je prikazan prekriženih nogu s rukama u položaju bhumisparsha mudra, gesta kojom je Buda pozvao Zemlju kao svjedoka njegovog postizanja prosvjetiteljstva. Svi ostali likovi - Vajradhare, čuvari-kraljevi, deve, bodisatve, učenici i čuvari-božanstva - savršeno su klesani s velikom pažnjom za naturalističke pojedinosti.

Paviljon zvona ispred Seokgurama

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Alison Behnke; North Korea in Pictures. Twenty-First Century Books, 2004

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Seokguram