Daruvarske toplice

Izvor: Wikipedija
Julijev park u sklopu Daruvarskih toplica.

Daruvarske toplicehrvatske toplice u gradu Daruvaru u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Na ovom mjestu bilo je središte panonsko-keltskoga plemena Jasa. Rimljani su ovdje imali terme u 2. stoljeću. Nazvali su ih: lat. Aquae Balissae (hrv. jaka vrela). Imali su vruće, tople i hladne kupke i zasebne prostorije za masažu i saunu. Vjeruje se, da su Aquae Balissae posjetili rimski carevi Hadrijan, Komod i Konstantin Veliki.

Daruvarske toplice

Terme su koristili Osmanlije za vrijeme svojih pohoda. Austrijska carica Marija Terezija područje Daruvarskih toplica dala je grofu Antunu Jankoviću 1765. godine. Grof je dao sagraditi nove bazene i zgrade. Ovdje se liječilo austrougarsko plemstvo.

Postoji nekoliko izvora termalne vode od 39° do 47 °C. U kemijskom sastavu predvladavaju kalcij i magnezij te hidrogenkarbonati. Kapacitet izvora je oko 30 l/sek. Uz termalne izvore nalazi se i mineralno blato, koje se također koristi za liječenje.

Daruvarske toplice- Villa Arcadia

U sklopu Daruvarskih toplica postoji Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju. Najviše se liječe reumatske bolesti i ginekološke bolesti te se provodi medicinska rehabilitacija te programi odmora i rekreacije. U sklopu Daruvarskih toplica nalaze se zatvoreni i otvoreni bazen s termalnom vodom, hotel "Termal", objekt "Arcadia" te mnogo raznih terena za šport i rekreaciju (gimnastička dvorana, tereni za tenis, kuglana, nogometno igralište i dr.)

Gola Maja, rad hrvatskog kipara Antuna Augustinčića u Daruvarskim toplicama

Oko objekata je vrijedan Julijev park, u kojem se posebno ističe staro zaštićeno stablo ginka, koje je jedina zaštećena prirodna vrijednost u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.[1] U parku se nalaze skulpture "Ždrala" (simbol Daruvara) i "Kupačice" ili "Goje Maje". Skulptura "Kupačica", jedan od najranijih radova kipara Antuna Augustinčića izrađena 1927. u bronci. Nalazi se od 1956. u Daruvarskim toplicama, a tamo je postavljena kao simbol plodnosti žene. Tadašnji gradski oci i čelnici Daruvarskih toplica, u želji da kupališni park oplemene skulpturom, došli su u kiparev atelje u Klanjec te su uspjeli za mali novac kupiti skulpturu koja je navodno stajala u kutu dvorišta, prljava i prekrivena otpadnom daskom.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Prirodne znamenitosti Hrvatske, Školska knjiga Zagreb 1990.
  2. http://www.jutarnji.hr/nestao-augustincicev-kip-u-daruvaru--gola-maja-prezivjela-rat-i-granate--a-ukrali-je-zbog-bronce-vrijedne-5000-kuna/1014742/Inačica izvorne stranice arhivirana 26. ožujka 2012. Preuzeto 22. rujna 2012.