Izopačena umjetnost

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Degenerična umjetnost)
Joseph Goebbels tijekom posjeta istoimene izložbe, 1937.

Izopačena umjetnost (njem. Entartete Kunst)[1] pojam je koji su nacisti koristili za modernu umjetnost.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Rat modernoj umjetnosti nacisti su proglasili 1933. godine i zaplijenili preko 15.000 nenjemačkih umjetničkih djela iz njemačkih muzeja i privatnih zbirka. Ta su djela za naciste bila izopačena i boljševistička. Godine 1937. je u Münchenu održana izložba Entartete Kunst (Izopačena umjetnost) kojoj je cilj bio u javnosti stvoriti odbojnost prema toj grani umjetnosti. Nakon što su nacisti velik dio zaplijenjenih djela prodali u inozemstvu, uslijedilo je uništavanje preostalih djela 1939. godine.

Izložba Entartete Kunst[uredi | uredi kôd]

Izložba je održana 1937. u Münchenu. Izlagano je oko 650 zaplijenjenih djela. Umjetnici čija su djela izlagana bili su: Ernst Ludwig Kirchner, Emil Nolde, George Grosz, Edvard Munch, Ernst Barlach, Ludwig Meidner, Franz Marc, Vasilij Kandinski, Paul Klee, Marc Chagall, Otto Dix, Aleksej von Jawlensky, Carl Schmidt- Rottluff itd. Izložba je prelazila i u druge njemačke gradove. Bila je vrlo uspješna (više od 4 000 000 ljudi je posjetilo izložbu). Osim zaplijenjenih djela bile su tamo i slike shizofreničara iz ludnice i fotografije fizički poremećenih ljudi. Velik dio izložaka je bio uništen pa se ne može u potpunosti rekonstruirati izložba.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Entartete Kunst, enciklopedija.hr; Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. pristupljeno 22. rujna 2021.