Diva Grabovčeva

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Brončani spomenik Divi Grabovčevoj

Diva Grabovčeva (Varvara, Rama - † Kedžara, planina Vran, BiH, oko 1680.)[1]hrvatska mučenica, djevica iz Varvare.[2]

Diva Grabovčeva je djevojka iz hrvatskog naroda, rimokatoličke vjere, koja je živjela u 17. stoljeću za vrijeme turske vladavine. Mladi Tahir-beg Kopčić iz Kupresa svakako je htio imati Divu za ženu. Lijepo ju je zaprosio, kada je imala dvadesetak godina, ali ona je odbila uz suglasnost svoje obitelji. Zatim je beg poslao svoje pomoćnike, da zaprose Divu u njegovo ime. Pronašli su je na paši sa stadom ovaca. Ona je ponovno odbila i čvrsto je bila pri svojoj odluci i pobjegla u planine. Tahir - beg Kopčić je tada ponovno došao, našao je, napao i ubio nožem. Pokopana je na Vran planini, ispred Kedžare u blizini Prozora. Označen je njen grob. Od toga vremena do danas brojni hodočasnici dolaze na njen grob i iskazuju počast. Postavljen je brončani spomenik, rad kipara Kuzme Kovačića, 1998. godine. Svake se godine na prvu nedjelju u srpnju slavi spomendan njenog mučeništva, kada se služi sv. Misa i prisustvuje više tisuća hodočasnika. Dr. Ćiro Truhelka objavio je knjigu o Divi i njenom grobu. Marko Perković - Thompson je na albumu Bilo jednom u Hrvatskoj iz 2006., snimio pjesmu „Diva Grabovčeva” u kojoj pjeva o njenoj tragičnoj sudbini.

Film na temu o ovoj hrabroj djevojci Divin krik s Vrana autora Miljenka Karačića dobio je na 15. ITF’CRO 2012. – Međunarodnom festivalu turističkog filma posebno priznanje za "iznimno kvalitetnu te dojmljivu redateljsku i scenarističku priču o davnim zbivanjima na ovom lokalitetu, u funkciji očuvanja baštine i daljnjeg razvoja hodočasničkog turizma".[3][4]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. [1]
  2. NAJAVA: U nedjelju 05.07. Misno slavlje na grobu Dive Grabovčeve na Kedžari, Rastimo u Gospodinu, pristupljeno 17. listopada 2015.
  3. [tt_news=186010&tx_ttnews[backPid]=866&cHash=a9d80d4ce0 Nagrađen "Divin krik s Vrana", 19. listopada 2012.]
  4. Lik Dive Grabovčeve kao brend vjerskog turizma

Vidi također[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]