Dodatak:Popis splitskih gradonačelnika

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Splitski gradonačelnici kroz povijest.

Načelnici za prve austrijske uprave (1797. – 1805.)[uredi VE | uredi]

  1. Nikola Barozzi, općinski upravnik (1797. – 1798.)
  2. Radoš Anton Michieli Vitturi, načelnik (1798. – 1806.)

Načelnici za francuske uprave (1806. – 1813.)[uredi VE | uredi]

  1. Jakov pl. Cindro (1806. – 1809.)
  2. Petar pl. Alberti, v.d. načelnika (1809. – 1810.)
  3. Antun Sarti, v.d. načelnika (1810.)
  4. Nikola pl. Ivelio, v.d. načelnika (1810.)
  5. Petar pl. Alberti, v.d. načelnika (1810. – 1811.), drugi put
  6. Josip pl. Cindro (1811. – 1813.)

Načelnici za druge austrijske uprave (1813./14. – 1918.)[uredi VE | uredi]

  1. Karlo Lanza, v.d. načelnika (1813. – 1814.)
  2. Petar pl. Nutrizio Grisogono (1814. – 1818.), v.d. načelnika
  3. Petar pl. Cambi (1818. – 1823.)
  4. Leonard Kružević (1823. – 1825.), v.d. načelnika
  5. Ivan Lovro Alberti (1825. – 1831.)
  6. Leonard pl. Dudan (1832. – 1836.)
  7. Jerko pl. Capogrosso (1841. – 1844.)
  8. Mihovil pl. Tartaglia (1845. – 1848.)
  9. Leonard pl. Dudan (1848 – 1853.) po drugi put
  10. Šimun de Michieli-Vitturi (1853. – 1859.)
  11. Antonio Bajamonti (1860. – 1864.)
  12. Frano pl. Lanza (1864. – 1865.)
  13. Antonio Bajamonti (1865. – 1880.) po drugi put
  14. Alessandro Nallini, komesar (1880. – 1882.)
  15. Emil Ragazzini, komesar (1882.)
  16. Dujam pl. Rendić-Miočević (1882. – 1885.)
  17. Gajo F. Bulat (1885. – 1893.)
  18. Ivan Manger (1893. – 1897.)
  19. Petar Katalinić (1897. – 1899.)
  20. Vinko Milić (1900. – 1906.)
  21. Ante Trumbić (1906. – 1907.)
  22. Vicko Mihaljević (1907. – 1911.)
  23. Vinko Katalinić (1911. – 1912.)
  24. Teodor Šporn, komesar (1912. – 1913.)
  25. Vinko Katalinić (1913. – 1914.) po drugi put
  26. Franjo Madirazza, komesar (1914. – 1917.)
  27. Vicko Niseteo, v.d. komesara (1917.)
  28. Teodor Šporn, komesar (1917. – 1918.)
  29. Josip Smodlaka (1918.)

Načelnici za Kraljevine SHS (Jugoslavije)[uredi VE | uredi]

  1. Ivo pl. Tartaglia (1918. – 1928.)
  2. Petar Bonetti, komesar (1928.)
  3. Josip Berković (1928. – 1929.)
  4. Jakša Račić (1929. – 1933.)
  5. Mihovil Kargotić (1933. – 1938.)
  6. Mirko Buić (1938.)
  7. Vlado Matošić (1938. – 1939.)
  8. Ivan Zlatko Vrdoljak, v.d. načelnika (1939.)
  9. Stjepan Spalatin, povjerenik (1939. – 1940.)
  10. Josip Brkić (1940. – 1941.)

Načelnici za vrijeme 2. svjetskog rata i poraća[uredi VE | uredi]

  1. Bruno Nardelli (1941.) (ustaški)
  2. Antonio Tacconi (1941. – ????) (talijanska uprava)
  3. Ivan Amulić (1942.)
  4. Ivo Tijardović (1942. – 1943.)
  5. Josip Smodlaka (1943.) po drugi put
  6. Vladimir Jonić (do 28. listopada 1943. vršitelj dužnosti glavara Građanske uprave i povjerenik Glavnog ustaškog stana )[1][2]
  7. Bruno Nardelli (od 28. listopada 1943. glavar Građanske uprave u Splitu)[2]
  8. Mirko Karlovac (28. rujna – 5. listopada 1943.) privremeni gradski načelnik Općine Split u NDH [2]
  9. Stjepan Vukušić (5. listopada 1943. – 26. listopada 1944.) (ustaški načelnik)
  10. Petar Vitezica (1943. – 1944.) (partizanski načelnik, čelnik Gradskog NOO Splita)[1]
  11. Umberto Fabris (1944.)
  12. Ante Mrduljaš (1944. – 1947.)

Gradonačelnici za vrijeme FNRJ i SFRJ[uredi VE | uredi]

  1. Marko Šore (1947.)
  2. Ivo Raić (1947. – 1949.)
  3. Paško Ninčević (1949. – 1952.)
  4. Ivo Senjanović (1952. – 1955.)
  5. Rade Dumanić (1955. – 1963.)
  6. Ante Zelić (1963. – 1965.)
  7. Ivo Perišin (1965. – 1967.)
  8. Jakša Miličić (1967. – 1974.)
  9. Vjekoslav Viđak (1974. – 1982.)
  10. Dragutin Matošić (1982. – 1983.)
  11. Ante Kovač (1983. – 1984.)
  12. Božidar Papić (1985. – 1986.)
  13. Drago Urličić (1986. – 1987.)
  14. Gordana Kosanović (1987. – 1990.)

Gradonačelnici pred raspad SFRJ i za samostalne RH[uredi VE | uredi]

  1. Onesin Cvitan (HDZ) (1990. – 1991.)
  2. Petar Slapničar (HDZ) (1991. – 1993.)
  3. Nikola Grabić (HSLS/HDZ) (1993. – 1997.)
  4. Ivan Škarić (HSLS) (1997. – 2001.)
  5. Slobodan Beroš (SDP) (2002. – 2003.)
  6. Miroslav Buličić (LS) (2003. – 2005.)
  7. Zvonimir Puljić (HDZ) (2005. – 2007.)
  8. Ivan Kuret (HDZ) (2007. – 2009.)
  9. Željko Kerum (HGS) (2009. – 2013.)
  10. Ivo Baldasar (SDP) (2013. – 2017.)
  11. Andro Krstulović Opara (HDZ) (2017. – )

Vidi još[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 Ratna kronika Splita 1941. - 1945.
  2. 2,0 2,1 2,2 Ratna kronika Splita 1941. - 1945.