Prijeđi na sadržaj

Druga proleterska divizija NOVJ-a

Izvor: Wikipedija
Druga proleterska divizija NOVJ-a

Osnovana 1. studenoga 1942.
Država Federativna Narodna Republika Jugoslavija
Odanost Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije
Grana pješaštvo
Veličina 3.280 vojnika i oficira
Sjedište Tičevo, Bosanska krajina
Sudjelovanje u borbama Bitke za Livno 1942.
Bitka na Neretvi
Bitka na Sutjesci
Operacija Kugelblitz
Bitke za Kruševac 1944.
Srijemski front
Raspuštena 20. svibnja 1945.
Zapovjednici
Istaknuti
zapovjednici
general pukovnik Peko Dapčević
general pukovnik Ljubo Vučković

Druga proleterska divizija NOVJ-a formirana je u Tičevu 1. studenoga 1942. od Druge proleterske udarne brigade, Četvrte proleterske crnogorkse udarne brigade i Druge dalmatinske udarne brigade. Smatrala se jednom od elitnih jedinica NOVJ-a koja je sudjelovala u borbama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji, te u oslobađanju Kruševca, Kraljeva i Čačka.[1]

Borbeni put Druge proleterske divizije[uredi | uredi kôd]

Nakon formiranja Druga proleterska divizija je tokom prosinca 1942. izvršila uspješan napad na ustaške garnizone u Livnu i Duvnu. U siječnju 1943. godine napala je talijansko-četničke snage na prostoru Bosansko Grahovo-Knin, a u veljači je porazila ustaški garnizon u Imotskom.

Tijekom Bitke na Neretvi u delti Neretve predstavljala je desnu napadačku kolonu, te je sudjelovala u protuudaru kod Gornjeg Vakufa. Druga proleterska divizija je porazila četnike kod Nevesinja i Kalinovika.

U vrijeme Bitke na Sutjesci sudjelovala je u žestokim borbama za mostobran u dolini Sutjeske, u borbama prilikom proboja obruča na Zelengori i na liniji Foče-Kalinovik.

Od 1. rujna 1943. godine bila je dio Drugog udarnog korpusa NOVJ-a. Početkom prosinca 1943. godine Druga proleterska divizija je pretrpjela poraz od njemačke 1. brdske divizije tokom Operacije Kugelblitz, a zbog čega je smjenjen štab divizije na čelu sa zapovjednikom Ljubodragom Đurićem. Za novog zapovjednika postavljen je Ljubo Vučković.

Od veljače do svibnja 1944. godine Druga proleterska divizija se nalazila u Srbiji, a kasnije je sudjelovala u borbama protiv njemačkih snaga, četnika i 13. oružane gorske divizije SS-a "Handschar" u Sandžaku. Druga dalmatinska proleterska udarna brigada izašla je iz sastava Druge proleterske divizije 27. siječnja 1944. godine. U sastavu Druge proleterske divizije su se poslije nalazile Treća srpska brigada od 10. veljače 1944, Šesta srpska brigada od 16. studenoga 1944. i Artiljerijska brigada od 15. ožujka 1945. godine. Druga proleterska udarna brigada je od rujna do prosinca 1944. bila u sastavu 21. srpske divizije NOVJ-a, a kasnije je ponovo bila dio Druge proleterske divizija.

Od početka kolovoza 1944. Druga proleterska divizija borila se pod neposredniom zapovjedništvom Glavnog štaba NOV i PO Srbije u dolini Zapadne Morave, a od siječnja do travnja 1945. sudjelovala je u borbama na Srijemskom frontu. Krajem prosinca 1944. u sastavu Druge proleterske divizije nalazilo se 9.886 boraca.

Sve tri brigade koje su pri osnivanju Druge proleterska divizija bile u njenom sastavu, bile su proglašene proleterskim brigadama, te su odlikovane Ordenom narodnog heroja.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Borislav Ratković, gl. ur.; Petar Petrović, ur., Vojni leksikon, Vojnoizdavački zavod, Beograd, 1981., str. 842.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Vojna enciklopedija, Beograd 1975. godina.
  • Ratković, Borislav. 1981. Vojni leksikon. Vojno izdavački zavod. Beograd.
  • Ljubivoje Pajović, Druga proleterska divizija, Beograd.