Drugi korak

Izvor: Wikipedija

Drugi korak - Centar za društvenu integraciju spolnih i rodnih manjina je hrvatska nevladina organizacija osnovana 21. listopada 2006. godine, a službeno registrirana 23. studenog 2006., u Zagreb. S radom je prestala 2007.

Drugi korak je okupljao osobe manjinskih seksualnih i rodnih identiteta: homoseksualne osobe – lezbijke i gej muškarce, biseksualne, transrodne i interseksualne osobe; kao i heteroseksualne osobe s kojima se gradi odnos koji se temelji na povjerenju, prihvaćanju, uvažavanju i suradnji.

Drugi korak osimišljen je kao nastavak lezbijskog i gej aktivizma u Hrvatskoj koji je započeo još 1970-ih godina i koji je doživio punu afirmaciju osnivanjem Iskoraka i drugih registriranih udruga čiji su neki sadašnji i bivši članovi i članice ujedno i osnivači i osnivačice Drugog koraka.


Osnovni ciljevi[uredi | uredi kôd]

Misija Drugog koraka je potpuna društvena integracija seksualnih i rodnih manjina u hrvatsko društvo na svim razinama.

U osnovi, zalaže se za dekonstrukciju patrijarhalnih društvenih obrazaca i rodno-spolnih stereotipa, ali nipošto ne negiranjem i omalovažavanjem tradicije ili povredom vjerskih, nacionalnih i inih osjećaja naših građana i građanki. Drugi korak želi pridonijeti kulturi dijaloga i nenasilnoj komunikaciji sa svim dionicima društveno-političkog života kao jedinim legitimnim načinom promicanja ljudskih prava manjinskih skupina.

Lezbijski i gej aktivizam uobičajen je u naprednim demokratskim društvima. DK smatra da nitko ne smije biti ni diskriminiran niti povlašten na osnovi svoje seksualne orijentacije ili rodnog izražavanja. Heteroseksualne i homoseksualne osobe trebaju imati jednaka prava.

Drugi korak potpuno podržava politiku jednakih mogućnosti – za sve ljude. Želi pridonijeti izgradnji ljepšeg i pravednijeg društva do kojega se može doći samo uz potpunu društvenu integraciju manjine u većinu.

Projekti[uredi | uredi kôd]

  • Gay u obitelji je projekt Drugog koraka, a kojemu je svrha pomoći gej osobama da se integriraju u svoju obitelj. Pomoć se manifestira edukativnim, informativnim elementima.
  • Okrugli stol Drugog koraka i Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske.

Savjet[uredi | uredi kôd]

Članice i članovi Savjeta Drugog koraka su javne osobe iz društvenog, političkog i kulturnog života. One prate rad Upravnog odbora i pridonose njegovom radu savjetima, uputama i sugestijama radi ostvarenja ciljeva udruge.

Članice i članovi Savjeta nisu navedeni po abecednom redu, već se navode po datumu ulaska u Savjet.



Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Gay u obitelji