Dvorac Poznanovec

Izvor: Wikipedija
Dvorac Poznanovec
Dvorac Sermage-Ritter

Začelje dvorca Poznanovec 2009. godine
Položaj Ulica Alojza Člekovića bb, 49222 Poznanovec
Država Hrvatska
Vrsta Dvorac otvorenog tipa s tri krila
Gradnja Kraj 18. i početak 19. stoljeća
Očuvanost Ruševina
Otvoren za javnost Nije otvoren za javnost

Dvorac Poznanovec nalazi se u naselju Poznanovec u sastavu općine Bedekovčina, Krapinsko-zagorska županija, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Dvorac je sagrađen na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće, a posjed se prostire na površini od oko 5 ha te se prvi puta spominje u 16. stoljeću. Gradnju današnjega dvorca započela je obitelj Sermage,[2] od koje je dvorac 1851. godine kupila obitelj Ritter.[3] Ritteri su uredili perivoj, podigli nekoliko gospodarskih zgrada i vodili gospodarstvo. Posjed je obuhvaćao gospodarske zgrade, staje, žitnicu, kukuružarnik, ribnjak, voćnjak, oranžeriju, vrt. Posljednji vlasnici posjeda bili su Draga Ritter (rođena pl. Cvetković) i njena djeca Greta i Nikola.[4] Ubijeni su za vrijeme Drugoga svjetskoga rata, a dvorac je s cjelokupnim inventarom ostao neoštećen. Od 1960-ih godina dvorac je pod upravom Poljoprivredne zadruge Poznanovec. Na posljetku je inventar otuđen i uništen, a dvorac pretvoren u farmu pilića. U unutrašnjosti se isticao klasicistički zidni oslik, visoke kaljeve peći ukrašene urnama, slike, namještaj, knjige, tepisi, posuđe.

Arhitektura[uredi | uredi kôd]

Poznanovec je dvorac s polukatom, izdužene osnove, kasnobarokno-klasicističke koncepcije. S dvorišne su strane arkade (zazidane). Ispred dvorca prostire se perivoj, a sjeverno se nalaze gospodarske zgrade.

Današnje stanje[uredi | uredi kôd]

Dvorac je u vrlo lošem građevinskom stanju. Uništen je nakon Drugoga svjetskoga rata kad su ubijeni posljednji vlasnici, inventar raznesen, a u dvorcu je bila farma pilića. Već je više godina izvan namjene, a sredstvima Ministarstva kulture obnovljeno je krovište početkom 2000-ih. Godine 2004. dvorac je sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara unesen na listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nepokretno kulturno dobro. Spada u 2. kategoriju spomenika kulture. U perivoju je uređeno nogometno igralište NK Inkop Poznanovec. Usprkos popravljenom krovištu, danas je dvorac prazan i ruševan. Pod upravom je Poljoprivredne zadruge Poznanovec te nije otvoren za posjetitelje.

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

U dolini rijeke Krapine, na pola puta između Bedekovčine i Zlatar Bistrice, na prijelazu iz 18. u 19. st, podignut je dvorac Poznanovec. Otvorenog tlocrta „U“ oblika s izrazito kraćim bočnim krilima te prostornom organizacijom kata zasnovanom na nizanju međusobno povezanih prostorija uz glavno pročelje, dvorac je nekad bio okružen perivojem. Prvi put se spominje u 16. st. kao dio imanja Sutinsko. Današnji dvorac izgradio je vjerojatno Petar Ivan Nepomuk iz obitelji Sermage, a posljednji vlasnici bili su mu Draga Ritter, rođena pl. Cvetković i njezina djeca. Nakon II. svjetskog rata dan je Poljoprivrednoj zadruzi te propada. U sklopu dvorca nalaze se i gospodarski objekti.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-1726 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "profana graditeljska baština".

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Dvorac Poznanovec Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 16. studenog 2020.
  2. Hrvatska enciklopedija: Sermage
  3. Obitelj Ritter
  4. Hrvatski mitovi i legende: Greta i Nikola Ritter. Inačica izvorne stranice arhivirana 17. veljače 2021. Pristupljeno 6. svibnja 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.