Dvorac Poznanovec

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dvorac Poznanovec
Dvorac Sermage-Ritter
Začelje dvorca Poznanovec 2009. godine
Začelje dvorca Poznanovec 2009. godine
Položaj Ulica Alojza Člekovića bb, 49222 Poznanovec
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Vrsta Dvorac otvorenog tipa s tri krila
Gradnja Kraj 18. i početak 19. stoljeća
Očuvanost Ruševina
Otvoren za javnost Nije otvoren za javnost

Dvorac Poznanovec nalazi se u naselju Poznanovec u sastavu općine Bedekovčina, Krapinsko-zagorska županija.

Povijest[uredi VE | uredi]

Dvorac je sagrađen na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće, a posjed se prostire na površini od oko 5 ha te se prvi puta spominje u 16. stoljeću. Gradnju današnjega dvorca započela je obitelj Sermage[1], od koje je dvorac 1851. godine kupila obitelj Ritter[2]. Ritteri su uredili perivoj, podigli nekoliko gospodarskih zgrada i vodili gospodarstvo. Posjed je obuhvaćao gospodarske zgrade, staje, žitnicu, kukuružarnik, ribnjak, voćnjak, oranžeriju, vrt. Posljednji vlasnici posjeda bili su Draga Ritter (rođena pl. Cvetković) i njena djeca Greta i Nikola[3]. Ubijeni su za vrijeme Drugoga svjetskoga rata, a dvorac je sa cjelokupnim inventarom ostao neoštećen. Od 1960-ih godina dvorac je pod upravom Poljoprivredne zadruge Poznanovec. Na posljetku je inventar otuđen i uništen, a dvorac pretvoren u farmu pilića. U unutrašnjosti se isticao klasicistički zidni oslik, visoke kaljeve peći ukrašene urnama, slike, namještaj, knjige, tepisi, posuđe.

Arhitektura[uredi VE | uredi]

Poznanovec je dvorac s polukatom, izdužene osnove, kasnobarokno-klasicističke koncepcije. S dvorišne su strane arkade (zazidane). Ispred dvorca prostire se perivoj, a sjeverno se nalaze gospodarske zgrade.

Današnje stanje[uredi VE | uredi]

Dvorac je u vrlo lošem građevinskom stanju. Uništen je nakon Drugoga svjetskoga rata kad su ubijeni posljednji vlasnici, inventar raznesen, a u dvorcu je bila farma pilića. Već je više godina izvan namjene, a sredstvima Ministarstva kulture obnovljeno je krovište početkom 2000-ih. Godine 2004. dvorac je sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara unesen na listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nepokretno kulturno dobro. Spada u 2. kategoriju spomenika kulture. U perivoju je uređeno nogometno igralište NK Inkop Poznanovec. Usprkos popravljenom krovištu, danas je dvorac prazan i ruševan. Pod upravom je Poljoprivredne zadruge Poznanovec te nije otvoren za posjetitelje.

Galerija[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Hrvatska enciklopedija: Sermage
  2. Obitelj Ritter
  3. Hrvatski mitovi i legende: Greta i Nikola Ritter