Efedrin

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Efedrin (prema znanstveno latinskom; Ephedra: kositernica, pseudoefedrin, N-metil-β-hidroksiamfetamin, C10H15NO) je sredstvo za liječenje plućnih bolesti (bronhospazmolitik), poznati vazokonstriktor, trgovačkog naziva „Epherit“. Efedrin je sličan adrenalinu i jako mu je blizak spoj benzedrin, trgovačkog naziva „Dexedrine“.

Efedrin je alkaloid, prvotno izoliran iz biljke ma huang (Ephedra vulgaris, kositrenica), a poslije sintetiziran. Kineski liječnici već tisuće godina ga upotrebljavaju u medicinske svrhe. Aktivni princip izolirali su japanski istraživači 1885, no nije bio poznat u zapadnom svijetu sve do ispitivanja Chena i Schmidta u Sjedinjenim Državama, oko 1925.g.. Može biti i zamijenjen drugim sintetskim ariletilaminima, kao neosinefrinom.

Djeluje izravno na beta-receptore i posredno, oslobađajući noradrenalin iz pričuve. Podražuje središnji živčani sustav, pa se propisuje u tretiranju bronhijalne astme. Nekoliko se godina upotrebljavao u kapima za nos kod upale sinusa, radi kontrakcije kapilara, te uklanjanja nosne sluzi prouzrokovane prehladom. Poznat je i kao lijek (u obliku efedrin hidroklorida) i kod raznih alergičnih stanja (npr. peludne groznice, serumske bolesti, urtikarije). Kapi za nos se nikako ne smiju uzimat oralnim putem, jer je u tom sastavu efedrin hidroklorid u jačem sastavu. Oralnim putem se uzima efedrin hidroklorid u obliku sirupa ili tablete. Osušena biljka efedra se može koristiti kao čaj i može se kupiti u raznim čajankama.

Izvor[uredi VE | uredi]

  • Hrvatska enciklopedija, Broj 3 (Da-Fo), str. 353.. Za izdavača: Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Zagreb 2000.g. ISBN 953-6036-33-9