GALEX

Izvor: Wikipedija
Ime misije Galaxy Evolution Explorer
(GALEX)
Datum lansiranja 28.4.2003.
Mjesto lansiranja Cape Canaveral,
Kennedy Space Center, Florida
Lansiran pomoću Pegasus XL
Dužina misije 29 mjeseci
Masa 280 kg
Orbita 650 km

Galex je teleskop smješten u Zemljinoj orbiti. On istražuje galaksije u ultraljubičastom području sve do 10 milijardi godina u prošlost. Istraživanja će pomoći znanstvenicima da shvate evoluciju i nastanak galaksija. Tijekom 29 mjeseci GALEX će napraviti mapu galaktika u cijelom svemiru koji će pomoći u razumijevanju kako su galaktike formirane.

Znanstvenici bi voljeli znati gdje su zvijezde i kemijski elementi koji sačinjavaju našu galaksiju nastali.

GALEX je u Zemljinoj orbiti zbog toga što ultraljubičasto zračenje ne možete promatrati sa Zemlje zato što atmosfera upija većinu zračenja. Oko Zemlje kruži pod nagibom od 29 stupnjeva u odnosu na ekvator.

Misija[uredi | uredi kôd]

GALEX

GALEX ima dva primarna cilja istraživanja: Povijest formiranja zvijezda i Kalibracija suvremenog svemira

Povijest formiranja zvijezda (Star formation history) – GALEX će istraživati kako su zvijezde i galaksije prošle evoluciju od ranog svemira do onog sadašnjeg. Znanstvenici se nadaju da će dobiti odgovore na pitanja: Gdje su zvijezde i elementi danas zapravo? (ne vidimo ih gdje su zapravo jer svjetlosti treba određeno vrijeme da stigne do nas) i koji faktori su uzrokovali formiranje zvijezda u galaksije? GALEX će osim traženja uzroka evolucije istraživati i svemir sve do 80% puta natrag prema Velikom Prasku.

Kalibracija suvremenog svemira (Recent-Universe Calibration) – napravit će prva velika istraživanja galaktika u ultraljubičastom spektru. U traženju "originala" galaktika veliki teleskopi kao što je Hubble će istraživati udaljene galaktike u ranom svemiru u UV dijelu spektra.

Tijekom svoje 29 mjesečne misije GALEX će istražiti 10 milijuna galaksija.

Letjelica[uredi | uredi kôd]

S osjetljivim ultraljubičastim senzorima, velikom vidnom polju i njegovoj poziciji iznad atmosfere koja upija ultraljubičasto zračenje, GALEX je najbolji teleskop koji radi u UV području. GALEX može detektirati UV objekte koji su milijun puta slabijeg sjaja nego objekti koje mi možemo vidjeti u vidljivoj svjetlosti. GALEX također može vidjeti milijarde godina u prošlost u svemir. GALEX je relativno mali satelit. Njegovo primarno zrcalo ima samo 50 cm u promjeru.

Teleskop[uredi | uredi kôd]

GALEX

GALEX ima teleskop čiji je dizajn sličan onom u Hubbleu, ali sakuplja samo 1/20 svjetla nego što to može skupiti Hubble.

GALEXov teleskop je opremljen s dva zakrivljena zrcala – primarno (M1) i sekundarno (M2). M1 u promjeru ima 50 cm, a M2 22 cm u promjeru.

Svijetlo koje dolazi u teleskop se odbija od promarnog zrcala, pa od sekundarnog pa onda ulazi u rupu u sredini primarnog. Poklopac štiti leću od prašine tijekom lansiranja kao što to čini poklopac na kameri. Da bi teleskop i detektori UV zračenja normalno radili treba ih održavati na temperaturi između 0-27 stupnjeva Celzija. Tu zadaću vrše grijači, radijatori i termostati.

Orbita[uredi | uredi kôd]

GALEX je postavljen u orbitu na visini od 690 km. Putuje brzinom od 7,5 km/sec. Na dan 16 puta prođe oko Zemlje.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi GALEX