Gentoo

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Gentoo
Gentoo Linux logo matte.svg
Gentoo12.0.jpg

Gentoo Linux 12.0 radna površina
Web stranice:www.gentoo.org
Tvrtka/razvijatelj:Gentoo Foundation
Porodica:Linux
Posljednja stabilna inačica:12.1 / 1. travanj 2012.
Pretpostavljeno korisničko sučelje:Grafički (KDE)/(GNOME)
Licenca:GNU
Radno stanje:Razvija se

Gentoo je ime jedne od distribucija operacijskog sustava Linux. Glavna odlika ove distribucije jest automatska optimizacija Linux sustava, komponenti i aplikacija koja je ciljana za stroj na koji se postavlja. Također je potrebno reći da je Gentoo izrazito težak za instalaciju, pa trebate imati jako veliko znanje o Linuxu. No, onda dobivate jedan vrlo stabilan operacijski sustav, vrlo pogodan za Internet servere.
Gentoo Linux - pregled[uredi VE | uredi]

Portage će čuvati sustav osvježen s posljednjim inačicama programske podrške i zbog ovog, iskusniji korisnici Gentoo distribucije ne obraćaju previše pažnju na najnovije inačice - ipak, najnovije i najbolje inačice uvijek su dostupne putem emerge --sync komande. Zato nema potrebe čekati mjesece i godine za najnoviju inačicu Gentooa, jer je sustav kontinuirano osvježen te su najnovija poboljšanja dostupna onog trenutka kada budu ubačena u Portage.Portage[uredi VE | uredi]

Portage je srž Gentoo Linuxa i obavlja mnoge ključne funkcije. Kao prva, Portage je sustav za distribuciju softvera za Gentoo Linux. Za dobivanje najnovijih paketa za Gentoo Linux, potrebno je utipkati jednu naredbu: emerge --sync. Ova naredba naređuje Gentoo Linuxu da osvježi lokalni Portage repozitorij (engl. Portage tree) preko interneta. Lokalni Portage repozitorij (ili Portage stablo) sadrži kompletnu kolekciju skripti koje se mogu koristiti da instalirate najnoviji softver. Trenutačno, unutar Portagea nalazi se preko 10000 paketa s tim da se novi paketi dodaju skoro pa svaki dan.


Portage je također sustav za kreiranje i instaliranje paketa. Kada se želi instalirati određeni paket, utipka se emerge ime-paketa i Portage automatski nađe inačicu koja odgovara specifikacijama, optimizirajući je za korisnikovo sklopovlje i koristi korisnikove upute za dijelove paketa koji se mogu mijenjati.


Portage, uza sve ove funkcije, osigurava da je sustav opskrbljen najnovijim i najsigurnijim softverom. Da osvježavanje ili instaliranje posljednje inačice paketa kritičnih za rad sustava, rabi se komanda emerge -Du world i svi potrebni paketi biti će automatski instalirani.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Gentoo