Puppy Linux

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Puppy Linux 4.3.0
Puppy Linux 5.0.0
Puppy Slacko 5.3.3
Puppy Linux 6.0 Tahrpup
Puppy Linux Xenialpup 7.5 CE
Puppy Linux 8.0 Bionic Pup

Puppy Linux je malena Linux distribucija fokusirana na lakoću i jednostavnost korištenja. Cijeli sustav se može pokrenuti iz RAM-a, čime boot medij može biti uklonjen nakon podizanja sustava. Aplikacije kao što su AbiWord ( besplatni program za obradu teksta), Gnumeric (proračuni,tabele), MPlayer (besplatni multimedijski player) uključene su, kao i širok izbor web preglednika koji mogu biti instalirani. Distribucija je izvorno razvijena od strane australca Barryja Kaulera ( od 2013. Kauler više nije vodeći razvijatelj Puppy Linuxa !). Trenutačno Kauler razvija novi način izgradnje operativnog sustava nazvan Woof. Ovaj alat može izgraditi Puppy Linux distribuciju iz binarnih paketa drugih Linux distribucija.

Osobine[uredi VE | uredi]

Puppy Linux je kompletan operativni sustav koji sadrži skup aplikacija koje odgovaraju zadacima opće upotrebe. Može se koristiti kao disk za spašavanje , demonstracijski sustav koji ostavlja prethodnu instalaciju nepromijenjenom, kao sustav koji može raditi i na računalu bez hard diska, ili za korištenje modernog softvera na starim računalima.

Kompaktna veličina omogućuje pokretanje sustava s bilo kojeg medija koji računalo podržava. Može funkcionirati kao live USB za flash uređaje ili druge USB medije, live CD , interni hard disk , SD karticu . Također je preveden na ARM i može se koristiti na jednom računalu kao što je Raspberry Pi . Puppy Linux ima ugrađene alate koji se mogu koristiti za stvaranje bootable USB pogona, stvaranje novih Puppy CD-ova ili remasteriranje novog live CD-a s različitim paketima. Također koristi sofisticirani sustav za produljenja trajanja live USB instalacije.

Korisničko sučelje[uredi VE | uredi]

Paketi i upravljanje distribucijama[uredi VE | uredi]

Varijante[uredi VE | uredi]

Povijest[uredi VE | uredi]

Inačica Datum izdanja
Puppy 1 29. ožujka 2005.
Puppy 2 1. lipnja 2006.
Puppy 3 2. listopada 2007.
Puppy 4 5. svibnja 2008.
Puppy 5 15. svibnja 2010.
Puppy 6 26. listopada 2014.
Puppy 7 4. prosinca 2017.
Puppy 8 24. ožujka 2019.

Puppy 1 se sa lakoćom koristio i na starom hardware-u(npr Pentium / 32 MB RAM), za novija računala bolja je bila verzija korištenja sa USB stick-a(no zahtijevala je podizanje sustava pomoću floppy diska). Postojala je i mogućnost zajedničkog korištenja sa Windows 98 i ME.

Puppy 2 koristio je Mozilla-baziran SeaMonkey kao primarni web preglednik i e-mail klijent.

Puppy 3 bio je Slackware 12 kompatibilan.

Puppy 4 izgrađen je pomoću T2 SDE skripta.

Puppy 5 baziran je na projektu zvanom Woof, koji pak omogućuje da se Puppy Linux izgradi iz bilo koje druge Linux distribucije.

Puppy 6 baziran na Ubuntu 14.04 Trusty Tahr paketima

Puppy 7 baziran na Ubuntu 16.04 Xenial Xerus paketima

Puppy 8 baziran na Ubuntu Bionic Beaver 18.04.2 paketima


Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]