George Gershwin

Izvor: Wikipedija
George Gershwin
George Gershwin
George Gershwin 1937.
Životopisni podatci
Rodno ime Jacob Gershowitz
Datum rođenja 26. rujna 1898.
Mjesto rođenja Brooklyn, New York, SAD
Datum smrti 1. srpnja 1937.
Mjesto smrti Hollywood, Kalifornija, SAD
Djelo
Razdoblje 20. stoljeće
Poznatija djela Rapsodija u plavom
Amerikanac u Parizu
Porgy i Bess

Važniji suradnici Ira Gershwin
Nagrade
Nagrade Pulitzerova nagrada za glazbenu komediju 1932.
Portal o glazbi
Portal o životopisima

George Gershwin (Brooklyn, 26. rujna 1898.Beverly Hills, 11. srpnja 1937.), američki skladatelj.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Sigurno je najpoznatiji američki skladatelj. Postao je slavan i bogat već u ranoj mladosti, skladajući zabavnu i plesnu glazbu. Na klaviru je prvo naučio svirati popularne melodije, a tek je kasnije upoznao skladbe Bacha, Lizsta, Debussyja i drugih skladatelja.

S 15 godina svirao je popularne pjesme u trgovini nota, a ubrzo ih je i sam počeo skladati. Prvi veliki uspjeh bila je pjesma Swanee,koju je pjevao u svoje vrijeme jako popularni Al Jolson (glavni junak prvog zvučnog filma). Dvadesetih i tridesetih godina zajedno s bratom Irom,koji je pisao stihove, skladao je brojne broadwayske mjuzikle poput Lady,be good,Funny face,Of Thee I Sing. Mnoge pjesme iz njegovih mjuzikla postale su evergreen-melodije. Svjetsku slavu postigao je Rapsodijom u plavom (1924.),skladbom za klavir i orkestar. Ova je skladba najpoznatiji primjer simfonijskog jazza,u kojem su spojeni jazz i klasična glazba. Kroz njegovo stvaralaštvo američka glazba dobila je vlastiti stil, različit od europskog.

Također je autor prve američke opere Porgy i Bess. Mnogi su se dvoumili oko toga je li Gershwin popularni, klasični ili jazz skladatelj. Neki su čak i osporavali njegovo svrstavanje u velike skladatelje. Argumenti za: začetnik simfonijskog jazza, utjecao na mnoge glazbenike, izdržao test vremena jer su neke skladbe dio suvremenog koncertnog repertoara. Protiv: nije glazbeno obrazovan, nije temeljito poznavao glazbenu teoriju i tehniku skladanja i orkestracije što je cijeli život pokušavao nadoknaditi, veliki dio opusa pripada popularnoj glazbi.