William Friedkin

Izvor: Wikipedija
William Friedkin
William Friedkin
Rođenje 29. kolovoza 1935., Chicago
Smrt 7. kolovoza 2023., Bel Air, Los Angeles
Pseudonim(i) Hurricane Billy
Supruga Jeanne Moreau (1977. – 1979.)
Lesley-Ann Down (1982. – 1985.)
Kelly Lange (1987. – 1990.)
Sherry Lansing (1991. – 2023.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti


William Friedkin (Chicago, 29. kolovoza 1935.Bel Air, Los Angeles, 7. kolovoza 2023.) bio je američki filmski i televizijski redatelj, producent i scenarist, najpoznatiji po režiji filmova Egzorcist i Francuska veza početkom sedamdesetih.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Nakon što je kao dječak pogledao film Građanin Kane, Friedkin je postao fasciniran filmovima i počeo raditi na televiziji WGN odmah nakon srednje škole. Redateljsku karijeru je započeo režirajući televizijske emisije uživo i dokumentarce. 1965. se preselio u Hollywood, a dvije godine kasnije objavio svoj prvi dugometražni film, Dobra vremena, sa Sonnyjem i Cher u glavnim ulogama. Slijedilo je nekoliko art filmova (kao što je gay film The Boys in the Band), iako Friedkin nije želio ostati poznat kao art house redatelj.

Godine 1971. objavljena je njegova Francuska veza i odmah zaradila pohvale. Sniman na dokumentaristički način, nekarakteristično za Hollywood, film je osvojio nekoliko Oscara, uključujući one za najboljeg redatelja i najbolji film.

Slijedio je Egzorcist iz 1973., temeljen na popularnom romanu Wiliama Petera Blattyja, koji je unio revoluciju u žanr horora, a neki ga kritičari smatraju najboljim horor filmom svih vremena. Egzorcist je bio nominiran za deset Oscara, uključujući najbolji film i najboljeg redatelja.

Nakon uspjeha s ova dva filma, Friedkin je, zajedno s Francisom Fordom Coppolom i Peterom Bogdanovichem, proglašen jednim od najboljih holivudskih redatelja. Na žalost, Friedkinovi kasniji filmovi nisu postigli takav uspjeh. Sorcerer, američki remake filma Nadnica za strah s Royom Scheiderom, zasjenio je veliki kino-hit, Ratovi zvijezda, koji je objavljen negdje u isto vrijeme.

Tijekom osamdesetih i devedesetih, Friedkinovi su filmovi dobivali osrednje recenzije, a tako su i prolazili u kinima.

Godine 2000. u kinima je objavljena produžena verzija Egzorcista, a samo u Americi je zaradila 40 milijuna dolara.

Osobni život[uredi | uredi kôd]

Friedkin je imao dva sina: Jacka (s glumicom Lesley-Anne Down) i Cedrica, čija je majka australska plesačica Jennifer Naim-Smith. Ženio se četiri puta, uključujući kratki brak s francuskom glumicom Jeanne Moreau. Trenutno je u braku s bivšom filmskom direktoricom Sherry Lansing.

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]