Mike Nichols

Izvor: Wikipedija
Mike Nichols
Rodno ime Michael Igor Peschkowsky
Rođenje 6. studenog 1931. (Flag of Germany.svg Berlin, Njemačka)
Smrt 19. studenog 2014. (Flag of the United States.svg New York, SAD)
Supruga Annabel Davis-Goff
Margo Callas
Pat Scott
Diane Sawyer
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Mike Nichols (Berlin, 6. studenog 1931.New York, 19. studenog 2014.), američki kazališni i filmski redatelj, scenarist i producent.

Rođen kao Michael Igor Peschowsky u Berlinu, u Njemačkoj, on i njegova njemačko- ruska židovska obitelj preselili su se 1939. u Sjedinjene Države u bijegu pred nacistima. 1944. je postao naturalizirani Amerikanac. Dok je pohađao sveučilište u Chicagu u pedesetima, počeo je raditi na improviziranim komedijama s glumačkom družinom Compass Players, pretečom The Second City, a poslije je radio na radiju WFMT.

Nichols je s Elaine May formirao komičarsku družinu, s kojom je nastupao u noćnim klubovima, na radiju, gostovao je na nekoliko televizijskih programa, a imali su vlastiti show na Broadwayu, koji je režirao Arthur Penn. Udružili su se s čikaškim pijanistom Martyjem Rubensteinom, domaćinom televizijske emisije Marty's Place. 1961. se duo raspao zbog neslaganja u mišljenjima (što je kulminiralo tenzijama na izvedbi predstave A Matter of Position, koju je napisla May, a u glavnoj ulozi je nastupao Nichols). Poslije su se pomirili i radili zajedno, a May je napisala scenarije za njegove filmove Krletka i Predsjedničke boje.

Nichols se ženio četiri puta, a najpoznatija supruga mu je televizijska novinarka Diane Sawyer, s kojom se vjenčao 29. travnja 1988. Imaju troje djece, Daisy (rođena 1964.), Maxa (1974.) i Jenny (1977.).

Izabrana filmografija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Mike Nichols