Džemal Bijedić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Džemal Bijedić (Mostar, 12. travnja 1917. - na planini Inaču, blizina Kreševa, 18. siječnja 1977.), jugoslavenski političar, bliski suradnik Josipa Broza Tita.

Džemal Bijedić rodio se u Bajatovoj ulici u Mostaru, pokraj Sahat-kule. Bilo je to prvo muško dijete najstarijeg sina Bajramage Bijedića, koji je 1914. godine preselio iz Gackog u Mostar, Adema i supruge Zarife. Džemalu je bilo tek nešto više od godinu dana kada mu umire otac, tako da svu brigu o obitelji preuzima majka Zarifa, stric Bećir i njegova supruga Zineta.

U rodnom gradu završio je školu, a potom i gimnaziju i Pravni fakultet u Beogradu. 1977. godine poginuo je u zrakoplovnoj nesreći iznad bosanskog gradića Kreševa, u zrakoplovu koji se kretao iz Beograda za Sarajevo zbog loših vremenskih uvjeta. Teorije zavjere pak tvrde da su nesreću namjerno izazvali srpski unitaristi jer se Bijedić zalagao za samostalniju Bosnu i Hercegovinu.[1]

Izvori[uredi VE | uredi]Society.svgP vip.svg Nedovršeni članak Džemal Bijedić koji govori o političaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.