Glasoviti Hrvati prošlih vjekova

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Glasoviti Hrvati prošlih vjekova
Glasoviti Hrvati 1886 naslovnica.jpg
Naslovnica knjige.
Autor Ivan Kukuljević Sakcinski
Izdavač Matica hrvatska
Datum (godina)
izdanja
1886.

Glasoviti Hrvati prošlih vjekova zbirka je životopisa koju je sastavio hrvatski povjesničar i književnik Ivan Kukuljević Sakcinski. Objavio ju je u Zagrebu 1886. godine u nakladi Matice hrvatske.

Povijest[uredi VE | uredi]

Kukuljević u predgovoru iznosi razloge izdavanja ovakvog djela:

Pribrao sam ovdje u jedno njekoliko životopisa glasovitih Hrvata prošlih vjekova, pak kao što sam pred mnogo godina, mislim ne bez koristi a s velikim svojim trudom, mnoge ovakove životopise, kao prilog za hrvatsku političku i književnu poviest, priobćio hrvatskomu svietu, tako priobćujem evo i ove životopise putem naše "Matice Hrvatske", da se naš sviet ugleda i u ove svoje glasovite muževe, te poprimi sve njihove vrline, a ujedno da se uzmogne uz njihova sjajna djela otačbeničkim ponosom zanieti, te ih sliediti u njihovih uzornih činih. Ja sam u ovoj knjizi opisao život većinom u nas dosele malne sasvim nepoznatih naših ljudi, a ipak bijahu ovo bez razlike velikani, koji su mnogi i u našoj Hrvatskoj na raznom polju megdan slavno dielili, a ponajpače širom velikoga svieta svoje ime, a njekoji i svoju otačbinu, trajno proslavili. Da je u nas bivalo boljih prilika, mnogi od ovih muževa, kojim sam u ovoj knjizi, u koliko sam gradje pribrao, bar u glavnih crtah orisao život, bio bi možda i više na korist svoje domovine djelovao i uradio, te se ne bi širom dalekoga svieta potucao i tudju slavu novimi lovor-vienci kitio; al kad toga nije bilo, neka budu ovi naši njekadanji velikani bar poticalo našoj današnjoj mladeži, da ona i bolje prilike stvori u svojoj domovini, i trud i nastojanje svoje posveti li na korist i probit svojoj ljubljenoj Hrvatskoj!

Sadržaj[uredi VE | uredi]

U knjizi se nalaze životopisi Ivana Česmičkog, Stjepana Brodarića, Antuna Vrančića, Mehmed-paše Sokolovića, Stjepana Konzula Istranina, Dinka Zavorovića, Juraja Habdelića, Ivana Ivaniševića i Ruđera Josipa Boškovića.

Sakcinski je u knjizi također opisao povijest plemićke obitelji Draškovića Trakošćanskih.

Izvori[uredi VE | uredi]

Bilješke i literatura