Gora (televizijska serija)

Izvor: Wikipedija
Gora
Plakat serije
Formatobiteljska drama
AutorMaja Pek-Brünjes
Danijel Pek
ScenaristMaja Pek-Brünjes
Dora Šustić
Daria Stilin
Rene Gallo
RedateljAldo Tardozzi
Mladen Dizdar
Tomislav Rukavina
Uvodna glazba"Heroj ulice" – Jasenko Houra
GlumciKristijan Petelin
Sandra Lončarić
Ugo Korani
Dinka Vuković
Jasmin Mekić
Lucija Rukavina
Barbara Nola
Aleksandar Cvjetković
Romina Tonković
Država podrijetla Hrvatska
Jezikhrvatski
Broj epizoda22
Broj sezona1
Produkcija
ProducentAntitalent za HRT
Katarina Prpić
Danijel Pek
Izvršni producent(i)Nika Obučina
UrednikJelena Milošević
LokacijaGorski kotar
Delnice
Ravna Gora
Sunger
Mrkopalj
Trajanje epizode45 minuta
Prikazivanje
TV kućaAntitalent za HRT
U HrvatskojHTV 1
Emitiranje2. listopada 2023.još traje
Vanjske poveznice
Internetska stranica

Gora, hrvatska je televizijska serija u produkciji Antitalent-a za HRT. Autori serije su Maja Pek-Brünjes i Danijel Pek.

Serija je pretpremijeru imala 17. kolovoza na 29. Sarajevskome filmskom festivalu gdje su prikazane prve dvije epizode,[1][2][3] a s premijernim prikazivanjem je krenula 2. listopada 2023.,[4][5] na prvom programu HRT-a.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Serija prikazuje priču o junaštvu, prijateljstvu, ljubavi i žrtvovanju članova gorske službe za spašavanje u planinama i njihovih obitelji u malome gradu u Gorskom kotaru. Unatoč životu u idiličnom i mirnom okruženju, glavni likovi imaju iznimno uzbudljiv i aktivan život kao spasitelji. Njihovo okruženje je lijepo, ali ne mirno i krije nekoliko intriga koje povezuju ekipu za spašavanje i njihove obitelji.

Pregled serije[uredi | uredi kôd]

sezona epizoda nadnevak
premijera finale
1 22 2. listopada 2023.

Epizode[uredi | uredi kôd]

Epizoda Naslov Scenarist(i) Nadnevak prikazivanja
1"Epizoda 1"Maja Pek-Brünjes2. listopada 2023.

Slaven se vraća u rodni kraj na očev rođendan i pokaznu vježbu GSS-a. Slaven je u lošim odnosima sa svojim ocem, Goranom, koji je šef GSS-a. Slaven dolazi nepripremljen na vježbu i napravi pogrešku kojom ugrozi tim, što naljuti njegovog oca.

Idućeg dana, Goran odlazi na tradicionalni rođendanski uspon na planinu. Katarina, Goranova supruga priprema veliku proslavu na koju dolazi obitelj i cijeli njegov tim. Goran se ne vraća s planine.

2"Epizoda 2"Maja Pek-Brünjes3. listopada 2023.

Nakon neispavanog noćenja, Slaven i ostali članovi GSS-a su na nogama u potrazi za njegovim ocem. No, uskoro stiže poziv od uznemirenog planinara s djetetom u stanju hipoglikemijskog šoka. Na sreću, HGSS stiže na vrijeme i uspješno spašava dječaka. Međutim, otkrije se da je tamo bila i skupina ostalih dječaka, koji su ostali sami na planini bez mobitela. Kreće velika potraga za njima, privremeno stavljajući u drugi plan potragu za Slavenovim ocem.

3"Epizoda 3"Maja Pek-Brünjes i Dora Šustić9. listopada 2023.

Tri mjeseca je prošlo od otkako je Goran nestao, njegova obitelj žaluje, Slaven ne odustaje od potrage i nade da će naći oca. Jedinica primi poziv u pomoć od ozlijeđenog planinara, koji je prilikom šetnje s psom pao u provaliju. Na mjestu nesreće pristup Robertu je otežan zbog odrona, a HGSS nikako da dobije helikopter za spašavanje. Slaven, Ozren, Ivana, Petra i Boris su prepušteni sami sebi, a unesrećeni se pouzdaje u Barta, svog psa.

4"Epizoda 4"Dora Šustić10. listopada 2023.

Ivana, kartografkinja, pronalazi nepoznati put koji vodi do špilje u kojoj živi Toma, špiljski čovjek. Toma je pustinjak koji je odlučio živjeti odvojeno od civilizacije. Članovi GSS-a pokušavaju mu pomoći, ali Toma odbija pomoć i ne želi se vratiti u civilizaciju. Slaven, jedan od članova GSS-a, shvaća da možda nikad neće pronaći oca. Ivana, također članica GGSS-a, nailazi na novu prepreku pred odlazak u Afriku. Liječnica Petra shvaća da, iako su na prvu dva suprotna svijeta, ona i Toma imaju sličnosti.

5"Epizoda 5"Maja Pek-Brünjes i Daria Stilin16. listopada 2023.

Na poziv zabrinute majke, čija kći Lea igra online igru i traži tragove po šumi, GSS kreće u potragu. Dok pokušava postati zvijezda, Lea se suočava se s online pritiskom i zlostavljanjem. Boris ostaje kod kuće pa Ozren grabi priliku da se dokaže na njegovoj poziciji. Ivana osjeća stres zbog pogreške na planinarskoj karti...

6"Epizoda 6"Maja Pek-Brünjes i Daria Stilin17. listopada 2023.

Jeleni se čini da su je majka i brat odbacili. Podršku traži kod Ozrena, no nakon njegova odbijanja utjehu nalazi u pustolovnom raftingu s prijateljima. Zbog previše alkohola društvo postaje prilično opušteno i jednoga od njih odnosi riječna struja. Okuplja se GSS i kreće potraga...

7"Epizoda 7"Daria Stilin23. listopada 2023.

Bračni par poveo je djecu na izlet u šumu, ali više vremena provode razgovarajući o poslu nego s djecom. Da bi se iskupili pristaju na igru zvanu "Yes Day" koja ih sve dovede u opasnu situaciju. Ivana gubi samopouzdanje, Katarina volju, a Boris obitelj. Nakon što slučajni prolaznik obavijesti GSS o pronalasku roditelja zavezanih za stablo, ekipa kreće u potragu...

8"Epizoda 8"Maja Pek-Brünjes, Daria Šustić i Daria Stilin24. listopada 2023.

Planinari u šumi susreću dijete koje im se obrati na nepoznatom jeziku. Pokušaju ga otjerati, no ono ih nastavi pratiti pa obavijeste policiju. Slaven, Petra i Boris kreću u potragu i ubrzo pronalaze prestrašenu djevojčicu arapskog podrijetla. Slaven i Jelena zabrinuti su za Katarinu koja ih iznenadi svojom odlukom.

9"Epizoda 9"Daria Stilin30. listopada 2023.

Rano jutro u šumi, Kaja se budi u šatoru, no njezinom dečku Dubravku ni traga. GSS tim uskoro shvaća da dečko nije izgubljen već je pripremio iznenađenje. Svjesni da im troši vrijeme i resurse, pomažu zbunjenoj Kaji. Marina prima loše vijesti, Katarina je čvrsta u odluci, a ostatak tima zabrinut je zbog Borisova stanja...

10"Epizoda 10"Rene Gallo31. listopada 2023.

Slaven ulazi u sukob s gostom hotela, što će pogoršati njegov odnos s Katarinom. Bježeći od problema, podršku dobiva od Ozrena. Prijateljsko druženje prekida pad motornog zmaja.

11"Epizoda 11"Daria Stilin, Rene Gallo, Dora Šustić6. studenog 2023.

Zagrebački bend "Klinci" stiže na radni odmor u planinu. Dečki su ponijeli instrumente, žele se opustiti i svirati. No frontmen benda ima ideju kako "zapapriti" vikend. Petra je impresionirana Ozrenovim rješavanjem situacije s "Klincima" i Ivicom Gljivicom. Bračni par izbjeglica uhvaćen je u šumi i doveden u bunker gdje ih dočekuje poznato lice.

12"Epizoda 12"Daria Stilin, Dora Šustić7. studenog 2023.

Goran vodi krijumčare i djevojke do mjesta gdje ih čekaju kupci. Katarina dobiva odličnu ponudu za prodaju hotela, Boris se nastoji družiti s kćerima, a Slaven i Marina se zbližavaju. Goran riskira svoj život, kao i život izbjeglice.

13"Epizoda 13"Daria Stilin13. studenog 2023.

Goran ostavlja trudnu migranticu Yeseniu u šumi i traži način kako da dozove pomoć. Slaven i Marina bude se zajedno ali se zbog osjetljive situacije Marina brzo povlači. GSS dobiva dojavu o dimu koji se diže nad šumom iznad planinarskog doma...

14"Epizoda 14"Rene Gallo14. studenog 2023.

Jakov se razlikuje od druge djece, živi u svom svijetu i čeka dan kad će se osamostaliti. Nakon sukoba s vršnjacima bježi u šumu. Ivana prepozna njegovu ranjivost i ohrabri ga da se zauzme za sebe. Goran se teško nosi s traumama, što utječe na cijelu obitelj.

15"Epizoda 15"Maja Pek-Brünjes20. studenog 2023.

Bračni par Ana i Jure sa sinom Tomislavom i njegovom suprugom Nikom kreću na planinu. Izlet se uskoro pretvara u noćnu moru, pod njima se otvori zemlja i svaka je sekunda važna u akciji za koju je rijetko tko spreman.

16"Epizoda 16"Maja Pek-Brünjes21. studenog 2023.

Tomislav i Jure, zarobljeni pod zemljom i pred teškom odlukom, suočavaju se s tajnama davno gurnutim pod površinu. Goran se bori s vlastitom nemoći dok je pred Slavenom najteži zadatak u životu.

17"Epizoda 17"Dora Šustić27. studenog 2023.

Iako je prošlo neko vrijeme od tragedije, Slaven si još uvijek ne oprašta. Ivana je otputovala u Afriku, a Marina konačno potražila maminu pomoć. Prijateljice Ida i Matea krenule su u potragu za savršenim sastojcima za pesto. Dan će obilježiti dvije krive procjene.

18"Epizoda 18"Dora Šustić28. studenog 2023.

Odbojkašice Dijana i Ema u šumi treniraju pod budnim okom trenera. Dijana je fokusirana, dok Ema stalno smišlja izgovore zbog čega je trener udalji na "kazneno" trčanje. Za Dijanu trening završava pokušajem silovanja. Marinino stanje se pogoršalo, što pogađa njezinu kćer Hanu. Kad se Ema vrati s trčanja, Dijane nema. Kreće velika potraga.

19"Epizoda 19"Dora Šustić4. prosinca 2023.

Mlada majka Anja nalazi se u naizgled bezizlaznoj situaciji. Jedina slamka spasa joj je Petra koja je ne želi ostaviti samu. Dvije žene zajedno provode sate i pomažu jedna drugoj.

20"Epizoda 20"Rene Gallo5. prosinca 2023.

Ljetni je dan i tim GSS-a ima posla s turistima u japankama i nepripremljenim obiteljima u potrazi za savršenim selfijem. Ozren na teži način shvaća da nema budućnosti s Petrom. Jelena napokon progovara o pravim razlozima povratka u Gorski kotar.

21"Epizoda 21"11. prosinca 2023.
22"Epizoda 22"12. prosinca 2023.

Glumačka postava[uredi | uredi kôd]

Glavne uloge[uredi | uredi kôd]

  • Kristijan Petelin kao Slaven Marković, Goranov i Katarinin sin, Jelenin brat, Tein dečko. Mjenja očevo mjesto voditelja.
  • Ugo Korani kao Ozren, spašavatelj na vodi, rafter
  • Dinka Vuković kao Petra, liječnica
  • Sandra Lončarić kao Ivana Bilić, kartografkinja, Daliborina supruga
  • Aleksandar Cvjetković kao Goran Marković, voditelj lokalne GSS jedinice, Katarinin suprug i Slavenov otac s kojim zbog svoje tvrdoglavosti često ulazi u sukob.
  • Barbara Nola kao Katarina Marković, Slavenova majka i Goranova supruga s kojim je u braku 34 godine, zajedno vode obiteljski hotel.
  • Jasmin Mekić kao Boris Novak, Verin suprug, Mijn i Klarin otac. Pilot dronom.
  • Lucija Rukavina kao Marina Jurić, Slavenova i Ozrenova prijateljica, Hanina majka, samostalno je izgradila posao hortikulture i prirodne kozmetike.
  • Romina Tonković kao Jelena Marković, Slavenova sestra, Goranova i Katarinina kćer. Nakon studija u Rovinju vraća se u rodni kraj. Njezin neostvareni san je studij modnog dizajna.

Sporedne uloge[uredi | uredi kôd]

  • Sara Parisi kao Hana Jurić, Marinina kćer, pametna i samostalna djevojčica.
  • Sanja Milardović kao Vera Novak, Borisova supruga, nije sretna što joj Boris nije podrška u odrastanju njezinih kćeri, uz to mu zamjera često odsustvo zbog njegovih obveza u GSS-u.
  • Marijeta i Priska Ugrina kao Mia i Klara Novak, Borisove i Verine kćeri.

Gostujuće uloge[uredi | uredi kôd]

Ostale uloge[uredi | uredi kôd]

Statisti sa zadatkom[uredi | uredi kôd]

  • Noa Tonsa kao GSS-ova 4
  • Tino Trkulja kao GSS-ovac 5
  • Mario Jelić kao GSS-ovac početnik
  • Domagoj Ružić kao Luka
  • Tomislav Poropat kao Tinov tata
  • Luka Tandara kao Roko
  • Ivan Podrug kao policajac
  • Sead Košpić kao čuvar bunkera
  • Gloria Navaro Copa kao Cura iz bunkera 2
  • Marica Gotovac kao turistica
  • Veljko Pleše kao vatrogasac 1
  • Nereo Marcovich kao vatrogasac 2
  • Zdenko Badurina kao vatrogasac 3
  • Siniša Bjelopetrović kao policajac 1
  • Slavko Knežević kao policajac 2
  • Tomislav Uremović kao policajac 3
  • Stipe Božić kao speleolog 1
  • Jure Splivalo kao speleolog 2
  • Ema Kanjer kao Sarah
  • Linda Dedić kao Kćer
  • Angelina Arbanas kao planinarka 1
  • Maja Pećnik kao planinarka 2
  • Mateja Gašparec kao tajnica
  • Valentino Podnar kao Jozo

Snimanje[uredi | uredi kôd]

Serija iako je trebala početi sa snimanjem u ožujku[6], počela je u svibnju 2023.[7], a snimanje će se odvijati na području Gorskog kotara, Delnica, Ravne Gore i u Sungeru i okolici Mrkoplja, u šumama Gorskog kotara i okolici Zagreba.[8][6][7][9] Snimanje se završilo u srpnju 2023. u zagrebačkom studiju,[1] nakon 98 dana[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b HRT-ova ekipa na snimanju nove serije 'Gora'. magazin.hrt.hr. 30. srpnja 2023. Inačica izvorne stranice arhivirana 31. srpnja 2023. Pristupljeno 31. srpnja 2023.
  2. HRT-ovi finalisti u utrci za "Zlatni studio". HRT Magazin. 21. prosinca 2022. Pristupljeno 6. veljače 2023.
  3. a b Izvrsne reakcije na pretpremijeru HRT-ove serije "Gora". magazin.hrt.hr. 18. kolovoza 2023. Pristupljeno 19. kolovoza 2023.
  4. Jesen na Hrvatskoj televiziji 2023. hrtprikazuje.hrt.hr. 12. rujna 2023. Inačica izvorne stranice arhivirana 12. rujna 2023. Pristupljeno 12. rujna 2023.
  5. Nova dramska serija Gora. hrtprikazuje.hrt.hr. 28. kolovoza 2023. Inačica izvorne stranice arhivirana 29. kolovoza 2023. Pristupljeno 12. rujna 2023.
  6. a b U Gorskom kotaru na proljeće se snima serija o spasilačkoj službi (PDF). 2. veljače 2023.
  7. a b Počelo snimanje nove HRT-ove dramske serije "Gora". HRT Magazin. 31. svibnja 2023. Inačica izvorne stranice arhivirana 1. lipnja 2023. Pristupljeno 1. lipnja 2023.
  8. Poziv na casting studio". Facebook. 5. veljače 2023. Pristupljeno 6. veljače 2023.
  9. Snima se nova dramska serija "Gora". HRT Magazin. 30. svibnja 2023. Inačica izvorne stranice arhivirana 31. svibnja 2023. Pristupljeno 1. lipnja 2023.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]