Hrvatska pošta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Disambig.svg »Hrvatska pošta« preusmjerava ovamo. Za ostala značenja, pogledajte Hrvatska pošta (razdvojba).
HP-Hrvatska pošta d.d.

Logotip

Vrsta dioničko društvo
Osnovana 1. siječnja 1999.
Sjedište Ulica Nikole Jurišića 13,
10000 Zagreb, Hrvatska
Sjedište Zagreb, Flag of Croatia.svg Hrvatska
Ključne osobe Ivan Čulo, direktor Društva HP - Hrvatska pošta d.d.
Pokriveno područje Hrvatska
Usluge poštanske i logističke usluge, financijske i maloprodajne usluge, digitalna televizija
Broj zaposlenih 10.128 (prosinac 2018.)
Vlasnik Vlada RH
Web stranica www.posta.hr

Hrvatska pošta to jest HP-Hrvatska pošta d.d., osnovana 1999. godine, jest dioničko društvo u vlasništvu Republike Hrvatske. Nacionalni je poštanski operator Republike Hrvatske te ima vodeću poziciju na tržištu poštanskih usluga u zemlji[1], a za svoje poslovanje osvojila je i niz nagrada [2].

Poštanski uredi Hrvatske pošte, njih 1016, predstavljaju jednu od najvećih uslužno-maloprodajnih mreža u zemlji. Uz poštanske i logističke usluge, nudi i financijske usluge te usluge maloprodaje i digitalne televizije, na cijelom teritoriju Hrvatske. Jedna je od suosnivača i punopravna članica Udruge javnih europskih poštanskih operatora (PostEurop), a Republika Hrvatska članica je Svjetske poštanske unije (UPU).

Hrvatska pošta također izdaje poštanske marke Republike Hrvatske.

Poštanski ured i upravna zgrada u Zagrebu
Vozilo Hrvatske pošte
Novouređeni poštanski ured

Povijest[uredi VE | uredi]

Hrvatska pošta kao samostalno dioničko društvo osnovana je 1. siječnja 1999. godine razdvajanjem javnog poduzeća HPT-Hrvatska pošta i telekomunikacije na dva dionička društva: jedno za poslovno područje pošte (Hrvatska pošta) i drugo za poslovno područje telekomunikacija (Hrvatske telekomunikacije). Današnje poslovanje Hrvatske pošte nastavlja se na tradiciju i kontinuitet poštanske djelatnosti u Republici Hrvatskoj.

Ustroj[uredi VE | uredi]

Hrvatska pošta ustrojena je u četiri divizije. Divizija pošta zadužena je za prijevoz, razvrstavanje i dostavu pismovnih pošiljaka. Divizija mreža upravlja mrežom poštanskih ureda. Divizija ekspres zadužena je za uslugu ekspresne dostave – hpekspres. Divizija podrška zadužena je, među ostalim, za financije i nekretnine.

Usluge[uredi VE | uredi]

Poštanske usluge[uredi VE | uredi]

Hrvatska pošta je nacionalni poštanski operator, a poštanske usluge koje nudi obuhvaćaju prijam, usmjeravanje, prijenos i uručenje poštanskih pošiljaka u unutarnjem i međunarodnom prometu. Univerzalne poštanske usluge pružaju se na cijelom teritoriju Republike Hrvatske i svim korisnicima pod istim uvjetima. Uz univerzalne usluge Hrvatska pošta pruža i brojne druge poštanske usluge: prijam, usmjeravanje, prijenos i uručenje izravne pošte, tiskanica (knjige i tisak), paketa, pošiljaka s plaćenim odgovorom (IBRS/CCRI pošiljaka), pošiljaka ubrzane pošte (EMS) te pošiljaka s dodanom vrijednosti: hpekspres, poslovni paket i e-paket.

ePošta[uredi VE | uredi]

ePošta je usluga kojom Hrvatska pošta svojim korisnicima omogućuje obavljanje niza usluga elektroničkim putem. Servis ePošta omogućuje primanje i slanje pisama, poruka i dokumenata (uključujući i račune) u elektroničkom obliku, plaćanje računa kreditnim i debitnim karticama, bez obzira jesu li stigli putem servisa ili na kućnu adresu i spremanje dokumenata u sigurnu arhivu dostupnu od svuda i uvijek. Nakon prijave u servis ePošta, koji koristi aktualne sigurnosne standarde temeljene na certifikatima, korisnicima je omogućeno sigurno i jednostavno upravljanje svojim dokumentima.

hpekspres[uredi VE | uredi]

Usluga hpekspres predstavlja brzu dostavu Hrvatske pošte kojom je obuhvaćena cijela Republika Hrvatska, s dostavnim rokovima u pravilu istog ili sljedećega radnog dana.

Financijske usluge[uredi VE | uredi]

U poštanskim uredima Hrvatska pošta nudi različite financijske usluge poput prijenosa gotovog novca, plaćanja računa, podizanja gotovine, mjenjačnice. Može se ugovoriti i štednja te police osiguranja.

Maloprodaja[uredi VE | uredi]

U poštanskim uredima dostupan je različit maloprodajni asortiman poput čestitaka i razglednica, knjiga, tehničke robe, igračaka, a postoji i mogućnost kataloškog naručivanja robe.

evotv[uredi VE | uredi]

Evotv je usluga digitalne televizije (payTV) koju pruža Hrvatska pošta. Koristi se DVB-T2 tehnologijom (digitalni TV signal), koja omogućuje gledanje televizijskog programa uz pomoć klasične antene, a za funkcioniranje usluge ne treba telefonska ili internetska veza. Evotv programi gledaju se pomoću evotv digitalnog prijamnika, a razvrstani su u tematske cjeline, tzv. bukete, koje korisnici sami biraju.

Hrvatski telekom d.d. objavio je 27. studenog 2018. godine kako je s Hrvatskom poštom potpisao je ugovor o kupnji 100 posto udjela u društvu HP produkcija d.o.o., pružatelju usluge evotv. Zaključenje transakcije ovisi o regulatornim odobrenjima, a očekuje se do kraja 2018. godine.[3]

Filatelija[uredi VE | uredi]

Hrvatska pošta od 1991. godine izdaje poštanske marke Republike Hrvatske. Prva redovita poštanska marka, Zračna pošta Zagreb-Dubrovnik, izdana je 9. rujna 1991. godine, a prva prigodna poštanska marka izdana je 10. prosinca 1991. godine u povodu proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske. Od tada je Hrvatska pošta izdala više od 900 poštanskih maraka (2013.) širokog raspona tema i motiva. Poštanske marke koje je izdala Hrvatska pošta osvojile su i brojne međunarodne nagrade.[4]

Zaklada Vaša pošta[uredi VE | uredi]

Hrvatska pošta osnovala je Zakladu „Vaša pošta“ kako bi djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi osigurala financijsku pomoć za lakši početak samostalnog života. Sponzori koje Hrvatska pošta nalazi za djecu, odričući se svoje provizije, na ime djece uplaćuju police životnog osiguranja. Taj se iznos štićenicima domova isplaćuje kao svojevrsna renta u trenutku napuštanja doma, kako bi mogli podmiriti osnove životne troškove do nalaska zaposlenja. Osnivanje Zaklade nastavak je humanitarnog projekta „Dobri ljudi djeci Hrvatske“, koji Hrvatska pošta provodi od 2009. godine.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. [1]
  2. [2]
  3. Pogrješka u citiranju: nije zadan tekst za izvor :02
  4. [3]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Napomena: Ovaj tekst (ili jedan njegov dio) ili slika preuzet je sa službenih mrežnih stranica Hrvatske pošte. Vidi dopusnicu.