Hrvatski demokratski slobodarski savez Dalmacije

Izvor: Wikipedija

Hrvatski demokratski slobodarski savez Dalmacije (pokrata: HDSSD), bila je hrvatska politička stranka pravaškoga svjetonazora, sa sjedištem u Splitu. Predsjednik stranke bio je Hrvoje Tomasović.[1]

Povijest[uredi | uredi kôd]

HDSSD je osnovan 14. travnja 2012. godine. Osnivačka je skupština pred 132 osnivača održana u Kninu. Za predsjednika izabran je Hrvoje Tomasović (bivši član HSP-a), a za predsjednika Glavnoga odbora Luka Roguljić. Usvojen je program i statut HDSSD-a. Statutom je regulirano da za razdoblje od najviše godinu dana Stranku vodi sedmeročlano Predsjedništvo te Glavni odbor HDSSD-a od 35 izabranih članova, a unutar toga razdoblja predviđeno je održati Izborni sabor HDSSD-a. Osnovan je i mladeški ogranak, čiji je predsjednik po dužnosti i potpredsjednikom HDSSD-a.

Stranka je okupila neke nezadovoljnike iz pravaških stranaka iz četiriju južnih hrvatskih županija.[2]

Definirala se kao „regionalna politička stranka čiji razlozi osnivanja leže u odlučnom otporu i jasnom odgovoru prema beskrupuloznoj centralizaciji i metropolizaciji Republike Hrvatske koju su provodile prošle, ali i sadašnja Vlada RH, na štetu Dalmacije, ali i drugih zapostavljenih hrvatskih regija”. Okvir za izradu i usvajanje vlastitoga političkoga programa bio je program HDSSB-a.

Stranka je djelovala do 2017. godine.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Politika PlusArhivirana inačica izvorne stranice od 14. ožujka 2013. (Wayback Machine) Osnovana dalmatinska regionalna stranka HDSSD, Hrvoje Tomasović predsjednik
  2. 24 sata
  3. Hrvatski demokratski slobodarski savez Dalmacije / [PB BIVŠE POLITIČKE STRANKE REPUBLIKE HRVATSKE], digarhiv.gov.hr, pristupljeno 4. svibnja 2020.