Hrvatski demokratski slobodarski savez Dalmacije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Hrvatski demokratski slobodarski savez Dalmacije (HDSSD) je bila hrvatska politička stranka pravaškog svjetonazora, sa sjedištem u Splitu. Predsjednik stranke je bio Hrvoje Tomasović.

Povijest[uredi | uredi kôd]

HDSSD je osnovan 14. travnja 2012. godine. Osnivačka je skupština pred 132 osnivača održana u Kninu. Za predsjednika izabran je Hrvoje Tomasović (bivši član HSP-a), a za predsjednik Glavnog odbora Luka Roguljić. Usvojen je program i statut HDSSD-a. Statutom je regulirano da za razdoblje od najviše godinu dana Stranku vodi sedmeročlano Predsjedništvo te Glavni odbor HDSSD-a od 35 izabranih članova, a unutar toga razdoblja predviđeno je održati Izborni sabor HDSSD-a. Osnovan je i mladeški ogranak, čiji je predsjednik po dužnosti i potpredsjednikom HDSSD-a.

Stranka je okupila neke nezadovoljnike iz pravaških stranaka iz četiriju južnih hrvatskih županija.

Definirala se kao "regionalna politička stranka čiji razlozi osnivanja leže u odlučnom otporu i jasnom odgovoru prema beskrupuloznoj centralizaciji i metropolizaciji Republike Hrvatske od strane prošlih, ali i sadašnje Vlade RH, koje se provode na štetu Dalmacije, ali i drugih zapostavljenih hrvatskih regija". Okvir za izradu i usvajanje vlastitog političkog programa bio je program hrvatske stranke HDSSB i odbacili sve špekulacije o tome da su stranka pod patronatom te stranke.

U prvim je nastupima stranka istakla da "ne priznaje nikakve politički motivirane sudske progone hrvatskih generala i drugih heroja Domovinskog rata, pokrenute po nalozima stranih političkih nalogodavaca pred međunarodnim ili domaćim ispolitiziranim sudovima".

Stranačko vodstvo ističe interese jačanja domoljubno-pravaškog nauka kod mladih, očuvanje tradicije i dostojanstva te časti hrvatskog naroda, jačanje pravne države posebno u lokalnim samoupravama te prozivanje onih čiji su osobni interesi iznad općih interesa naroda.[1][čeka se službene stranice stranke]

Predsjednica HSP dr. Ante Starčević Ruža Tomašić prozvala je HDSSD-ovce za autonomašenje[2] i da pravi pravaš nikad ne ulazi u autonomašku stranku.[3]

Stranka je djelovala do 2017. godine.[4]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. TV Bujica 28. 06. 2012. -- Gost: dr. Hrvoje Tomasović, HDSSD Stranice višegodišnjeg dužnosnika HSP-a (1992. – 2012.), sad Glavnog tajnika HDSSD-a
  2. Index.hr
  3. 24 sata
  4. Hrvatski demokratski slobodarski savez Dalmacije / [PB BIVŠE POLITIČKE STRANKE REPUBLIKE HRVATSKE], digarhiv.gov.hr, pristupljeno 4. svibnja 2020.