Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević
Hsp starcevic.jpg
Predsjednik Ivan Tepeš
Osnivač Ruža Tomašić[1]
Osnovana 6. rujna 2009.
Izdvojena iz Hrvatska stranka prava
Država djelovanja Hrvatska
Ideologija konzervativizam
demokršćanstvo
Skupina u Europskom parlamentu Europski konzervativci i reformisti
Sabor
1 / 151
Europski parlament
0 / 11
Službene boje     
Službena stranica

Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević (HSP AS) je hrvatska parlamentarna desna politička stranka, konzervativno pravaški usmjerena. Sadašnji predsjednik stranke je prof. Ivan Tepeš.

Povijest[uredi VE | uredi]

Zbog nezadovoljstva oko Ante Đapića i njegovog načina vođenja Hrvatske stranke prava, 6. rujna 2009. godine, osniva se Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević. Na utemeljiteljskom zboru Hrvatske stranke prava (HSP) - dr. Ante Starčević u Bapskoj nedaleko Iloka kao prva predsjednica stranke izabrana je Ruža Tomašić.[2] Stranka je registrirana 15. listopada 2009. godine. Ne treba ju brkati s Hrvatskom strankom prava "Dr. Ante Starčević", koja je djelovala 1990-ih.

Na izborima u Hrvatskoj 2011., koalicija HSP dr. Ante Starčević i HČSP osvojila je jedno mjesto u Hrvatskom saboru. Na izborima za Europski parlament održanim 14. travnja 2013. godine Ruža Tomašić saborska zastupnica izabrana je s liste HDZ-HSP AS-BUZ za zastupnicu u Europskom parlamentu sa najviše preferencijalnih glasova na listi, čak 64,758. Nakon što je izabrana u Europski parlament na zastupničkom mjestu u Hrvatskom saboru mijenja ju Ivan Šimunović. Na sljedećim izborima za Europski parlament 25. svibnja 2014. godine HSP AS imao je dva kandidata na zajedničkoj listi HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-ZDS-HDS, Ružu Tomašić (6. na koalicijskoj listi) i Ivana Tepeša. I ovoga puta Ruža Tomašić iz ove stranke izabrana je za zastupnicu u Europskom parlamentu sa čak 107.206 glasova, najviše od svih s te liste, čime je HSP AS potvrđen kao stožerna pravaška stranka.

Temeljna načela stranke[uredi VE | uredi]

Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević nosi ime osnivača stranke i temelji se na pravaškom nauku Oca Domovine Ante Starčevića, koji je u suradnji s Eugenom Kvaternikom osnovao Stranku prava na zasjedanju Hrvatskog sabora 1861. godine. Jedna od glavnih zadaća Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević ujedinjenje je svih pravaških opcija kako bi pravaštvo postalo značajan čimbenik u hrvatskoj politici, čijih 15% biračkog tijela je na svakim izborima raspršeno u mnoštvu pravaških stranaka i strančica.

Vodstvo stranke[uredi VE | uredi]

  1. predsjednik: Ivan Tepeš
  2. dopredsjednici: dr. Ivan Kirin, Antun Toni Žagar, Rudolf Dvorski, dr. Tomislav Vlajnić
  3. predsjedništvo: Tomislav Šarić, Robert Balić, Ivan Šimunović, Duje Katalinić, Marijan Pavliček, Gordan Radić, Florijan Žižić, Jozo Rogošić, Vlatka Kovač, Petar Vuletić, Zdenko Hercigonja i Željko Bokulić
  4. glavni tajnik: Pero Ćorić
  5. časni sud: Tomislav Džanak, Vlatka Vukelić, Ivica Benčić
  6. nadzorni odbor: Đuro Božanović, Gordan Matković, Domagoj Sekulić

Predsjednički kandidati[uredi VE | uredi]

Povezani članci[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Zlatko Šimić, HSP AS - članovi zovu, a Tepeš im objašnjava: Još postojimo:
    "Odlazak i ostavka osnivačice HSP-a AS izazvao je šok u članstvu kojem ni nakon tri dana nije jasno imaju li još stranku (...) Sjedište stranke koju je osnovala Ruža Tomašić nalazi se u Dubravi (...) No, ne ide nam iz glave zašto je osnivačica i utemeteljica nove pravaške stranke Ruža Tomašić odlučila istupiti iz svoje stranke baš sad?", Jutarnji list, 06. studenoga 2014., pristupljeno 23. siječnja 2015.
  2. Osnovan HSP - dr. Ante Starčević, predsjednica Ruža Tomašić, Nacional, HINA, 12. rujna 2009., pristupljeno 23. siječnja 2015.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]