Hrvatski narodni pokret – slobodna Hrvatska

Izvor: Wikipedija

Hrvatski narodni pokret – slobodna Hrvatska organizacija je koja je ilegalno djelovala u Jugoslaviji, a u Republici Hrvatskoj transformirala se u političku stranku kratkog vijeka trajanja (1994. – 1999.)[1]

Hrvatski narodni pokret – slobodna Hrvatska (HNP-SH) ilegalno je utemeljena organizacija, u Zagrebu 1. svibnja 1965. godine, u doba Rankovićeva terora nad Hrvatima. Ideju o osnivanju tog pokreta donijela je grupa zatvorenika predvođena Matom Čavarom u logoru na Svetome Grguru, koji su se našli u nemilosti komunističkih vlasti. U vrijeme Hrvatskog proljeća sedamdesetih godina HNP-SH djelovao je tajnim akcijama, simbolima i pismima među Hrvatima. Nakon sloma Hrvatskog proljeća jedan dio čelnih osoba toga pokreta morao je napustiti Hrvatsku i nastaniti se u inozemstvu, ali je dio njih nastavio održavati veze s članovima HNP-SH u domovini.

Članovi pokreta 1974. godine uspjeli su, uz dosta velike poteškoće, organizirati Hrvatsko narodno vijeće u Torontu u Kanadi. Jedan od predsjednika tog Hrvatskog narodnog vijeća, ujedno i posljednji, bio je i Mate Meštrović, sin Ivana Meštrovića. Mate Meštrović je taj HNV raspustio u Zagrebu nakon što su Franjo Tuđman i HDZ preuzeli vlast u Hrvatskoj.[2] Ipak, to nije značilo i kraj Hrvatskog narodnog pokreta - slobodna Hrvatska. Tako je HNP-SH Mate Čavar pretvorio u političku stranku - 3. srpnja 1993. održana je osnivačka sjednica HNP-SH-a na kojoj je donijet statut. Sjedište HNP-SH bilo je u Zagrebu, na adresi Dubrovačka avenija 15.[3] Stranka je službeno počela postojati 21. siječnja 1994. godine, a predsjednik je bio Čavar. HNP-SH ulazi 1997. godine u konzervativnu udrugu “Okupljanje za Hrvatsku” pod vodstvom Hrvatske stranke prava. U udrugu su bili uključeni Hrvatska stranka prava (HSP), Hrvatska demokratska stranka prava (HDSP), Hrvatski narodni pokret – slobodna Hrvatska (HNP-SH), Hrvatski oslobodilački pokret (HOP) i Stranka hrvatskog državnog prava (SHDP).[4] To međutim nije poboljšalo slabe rezultate HNP-SH-a, pa je stranka službeno prestala postojati 30. rujna 1999.[5]

Ono što se zapravo dogodilo jest da su se Mate Čavar i Krešimir Pavelić (Pavelić je još za vrijeme Jugoslavije bio u Hrvatskom narodnom pokretu – slobodna Hrvatska i imao je dobre odnose s Čavarom[6]) dogovorili da će ujediniti svoje stranke. Pavelić je, naime, bio predsjednik Hrvatske demokratske stranke prava, koju je osnovao 1991./1992. nakon što je došlo do raskola u Hrvatskoj stranci prava povodom odluke osnivača i predsjednika HSP-a Dobroslava Parage i dopredsjednika Ante Paradžika da osnuju Hrvatske obrambene snage. Pavelićeva Hrvatska demokratska stranka prava (HDSP) nije polučila rezultate slično kao ni Čavarova stranka pa je tako Sabor HNP-SH u Zagrebu 4. rujna 1999. godine donio novi statut kojim je de facto proglašena nova stranka - Hrvatski pravaški pokret - Slobodna Hrvatska.[7]

Ubrzo je dobila ime Hrvatski pravaški pokret (HPP), a službeno je osnovana 9. prosinca 2000. Sjedište te stranke, nastale ujedinjenjem Pavelićeve Hrvatske demokratske stranke prava i Čavarova Hrvatskog narodnog pokreta – slobodna Hrvatska, bilo je u Ljevakovićevoj ulici u Zagrebu.[8] Čavar se sve više povlači iz politike te je to bio i konačan kraj toga pokreta/organizacije/stranke.


Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke
  1. Hrvatski narodni pokret - Slobodna Hrvatska - bivše pol. stranke Republike Hrvatske hidra.srce.hr, preuzeto 19. rujna 2014.
  2. Mate Ćavar: Slobodna Hrvatska u Slobodnoj Europi. Hrsvijet.net, nedjelja, 30. lipanj 2013. Preuzeto 17. rujna 2014.
  3. STATUT HRVATSKOG NARODNOG POKRETA - SLOBODNA HRVATSKA hrvatska.poslovniforum.hr, preuzeto 18. rujna 2014.
  4. Deklaracija političke udruge “Okupljanje za Hrvatsku”Inačica izvorne stranice arhivirana 9. prosinca 2014. Hsp.hr, službene stranice HSP-a, preuzeto 18. rujna 2014.
  5. CROVOC -- Deskriptor mjesec.ffzg.hr, Izvor: CROVOC -- Deskriptor.Pristupljeno 19. rujna 2014.
  6. [1]Inačica izvorne stranice arhivirana 24. rujna 2015. Hrvatski-fokus.hr, pristupljeno 17. srpnja 2014.
  7. STATUT HRVATSKOG PRAVAŠKOG POKRETA - SLOBODNA HRVATSKAInačica izvorne stranice arhivirana 5. ožujka 2016. freedom.crolex.net, pristupljeno 19. rujna 2014.
  8. Političke stranke u Hrvatskoj. reocities.com, preuzeto 18. rujna 2014.