Iluminati

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Iluminati su manjina koja vjeruje u Boga, ali ne na osnovu Biblije nego na osnovu znanstvenih dokaza. Također su prosvjetiteljsko društvo koje je u Bavarskoj u Ingolstadtu 1776. utemeljio profesor prava Adam Weishaupt.[1] Od svojih je članova zahtjevao religiozno prosvjećenje i širenje humanističko-kozmopolitske ideje. Djelovanje društva bilo je zabranjeno 1784./1785. godine. Skupina je tada, kako se smatra, prekinula svoje aktivnosti.

Povijest[uredi VE | uredi]

Različite sljedbe pod imenom iluminati, u Španjolskoj poznati pod imenom alluminados ili alumbrados, javljaju se još od 15. stoljeća.[2] U Njemačkoj je društvo iluminata osnovano 1776. godine, a redu su pripadale mnoge poznate osobe, poput Goethea i Herdera.

Adam Weishaupt

Njemački iluminati dovode se u vezu s drugim tajnim društvima, osobito sa slobodnim zidarima iako ova veza nije u potpunosti razjašnjena. Pojam iluminizam ili prosvjetljenje može se tumačiti i kao ezoterična struja i kao javan pokret osvještavanja društva. Pretpostavlja se da su bavarski iluminati započeli kao društvo sa željom da pridonesu naprednom razvoju svijeta kroz humanistički svjetonazor, no ovo se kasnije navodno iskvarilo, uglavnom zbog stvarnog nepoznavanja ovog društva i njegovih stvarnih ciljeva, s obzirom na to da njihovo postojanje nije bilo javne naravi.

Ipak, mnogi toretičari zavjere ovo društvo dovode u vezu sa skupinama ljudi koji na tajan način upravljaju svjetskim događajima nastojeći ostvariti raznorazne ciljeve. Među njihove ciljeve navodi se stvaranje jedne globalne države, kontrola prirasta stanovništva, širenje zaraznih bolesti, utjecaj na medije, dakle opći antidemokratski ustroj svijeta. Zagovornici postojanja Iluminata ističu da mogu izravno ili neizravno utjecati na povijesne događaje, da posjeduju tajna znanja itd.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Opća i nacionalna enciklopedija u 20 svezaka, str. 109.
  2. Opća i nacionalna enciklopedija u 20 svezaka, str. 109.

Literatura[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Iluminati.