Johann Gottfried Herder

Izvor: Wikipedija
Johann Gottfried Herder

Johann Gottfried Herder na slici Anton Graffa, 1785.
Puno ime Johann Gottfried von Herder
Rođenje 25. kolovoza 1744.
Mohrungen, Prusija;
Smrt 28. prosinca 1803.
Weimar, Njemačka
Književni period klasicizam
Supruga(e) Maria Karoline Flachsland
Važnija djela
  • :::Ideen zur Philosophie der Geschichte der Menschheit
Portal o životopisima

Johann Gottfried von Herder, (* 25. kolovoza 1744. Mohrungen, Pruska; † 18. prosinca 1803. u Weimaru) je bio njemački književnik, prevoditelj, teolog i filozof Weimarške klasike. Plemićki naslov nosi od 1802. godine. Često ga se naziva i tvorcem pojma kulturnog nacionalizma.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Mladost[uredi | uredi kôd]

Johann Gottfried Herder rođen kao sin kantora i učitelja Gottfrieda Herdera i njegove druge žene Anne Elisabethe, rođene Peltz. Iz poštovanja prema vrlo religioznim roditeljima je studirao teologiju. Njegovo prvo djelo je posvećeno smrti brata Carla Friedricha stihom Auf meinen ersten Todten! das Liebste, was ich auf dieser Welt verloren.

Filozofija[uredi | uredi kôd]

Iako je u mladosti bio pod utjecajem filozofa poput Kanta i Rousseaua kasnije je postao najveći intelektualni protivnik prosvetiteljstva i značajno utjecao na razvoj romantizma u Njemačkoj. Time što je naglašavao naciju kao organsku skupinu čija su obilježja poseban jezik, kultura i duh, Herder je pridonio kako nastanku povijesti kulture tako i posebnog oblika nacionalizma koji ističe urođenost vrijednosti nacionalne kulture i narodu u koje su ukorijenjeni.

Definicijom pojma Volkgeist (duša naroda) s njim započinje etnologija. Tvorac je i pojma Zeitgeist kojeg je prvi put uporabio 1769.[1]

Herder govori o nacionalnom duhu i karakteru, u kojem sve vrijednosti, aktivnosti i tvorevine do njihove filozofije i poezije, imaju zajedničko težište i koji ovima daje specifični karakter.

Johann Gottfried Herder


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Satz nach Geflügelte Worte. 2. Auflage. VEB Bibliographisches Institut, Leipzig 1982, S. 303 und 304.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Johann Gottfried Herder
Logotip Wikicitata
Logotip Wikicitata
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Johann Gottfried Herder
Nedovršeni članak Johann Gottfried Herder koji govori o njemačkom književniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.