Indijski muntjak

Izvor: Wikipedija
Indijski muntjak
Status zaštite
Status iucn3.1 LC hr.svg

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Artiodactyla
Porodica: Cervidae
Rod: Muntiacus
Vrsta: M. muntiak
Dvojno ime
Muntiacus muntiak
Zimmermann, 1780.
Raspon
Područje rasprostranjenosti indijskoga muntijaka
Područje rasprostranjenosti indijskoga muntijaka

Indijski muntjak (lat. Muntiacus muntiak) je vrsta iz obitelji jelena.

Jedna je od 11 vrsta jelena u Aziji. Indijski muntjak je među najraširenijima, ali najmanje poznatim od svih sisavaca u Južnoj Aziji. Obitava u državama kao što su: Bangladeš, Kina (jug), Indija, Šri Lanka, Nepal, Pakistan, Kambodža, Vijetnam, Indonezija, Malezija. Najviše ih ima u jugoistočnoj Aziji.

Indijski muntjac ima kratku, ali vrlo mekanu, gustu dlaku, posebno one jedinke, koje žive u hladnijim krajevima. Boje krzna su od tamnosmeđe do žućkaste i sivkasto-smeđe, ovisno o sezoni. Dlaka je zlatna na leđnoj strani i bijela na trbušnoj strani tijela, udovi su tamno smeđe do crvenkasto smeđe boje, a lice je tamno smeđe. Uši imaju vrlo malo dlake, koja ih jedva pokriva. Mužjaci imaju rogove, koji su vrlo kratki, oko 1-2 cm. Mužjaci su općenito veći od ženki. Duljina tijela varira 35-53 cm u širini, a visina se kreće u rasponu od 15-26 cm. Odrasla jedinka teži 15-30 kg.

Ženka indijskoga muntijaka

Muntjak je jedna od najstarijih vrsta jelena. Zadržao je reliktne očnjake. Ova životinja je vrlo sramežljiva i ne voli putovati na otvorenom terenu. Njegovo ponašanje bitno se razlikuje od ostalih članova obitelji jelena. Izbjegava kontakte s drugim životinjama i čovjekom. Rijetko se viđa grupa od dva ili tri muntjaka zajedno.

Glasanje se značajno razlikuje od ostalih vrsta jelena. Podsjeća na lajanje psa pa je jedno od imena za indijskoga muntjaka i "jelen koji laje".

Lane dolazi na svijet u kolovozu-rujnu. Majka ga pažljivo skriva u neprobojnim šikarama. Ženska liže mladunčad dugim grubim jezikom, koji pomaže i da dođe do visokih grana i lišća. Muntjak je jako vezan za rodno mjesto u kojem obitava u velikoj mjeri, tijekom cijeloga života. Čak i ima stalne putove po kojima se kreće.

.