Isa

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Isa. Za druga značenja, pogledajte Isa (razdvojba).

Isa a. s. je bio pretposljednji islamski prorok. Kao povijesna osoba, on je istovjetan liku Isusa, no u islamu ima bitno drukčiju ulogu. Dok je za kršćane Isus Sin Božji i jedan od triju božanskih osoba Svetog Trojstva, za muslimane je Isa samo Alahov prorok i odbacuje se svaka pretpostavka o njegovu božanskom podrijetlu, iako ga se i u islamu štuje kao izrazito uzvišenu osobu i smatra ga se najvećim prorokom poslije Muhameda. Muslimani također vjeruju u bezgrešno začeće njegove majke Merjeme, odnosno Marije.
P religion world.svg Nedovršeni članak Isa koji govori o religiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Isa a.s je imao mudzizu(MOC) Isa, a.s., poslan je sa vjerom monoteizma, kao i svi ostali Allahovi poslanici, vjerom koja poziva u Božiju jednoću. Međutim, današnje kršćansko učenje u suprotnosti je sa monoteističkom poslanicom. Kada se danas spomene kršćanstvo, prvo na što pomislimo jeste da je to vjera trojstva, raspeća, iskupa i utjelovljenja. Pod "trojstvom" podrazumijevaju "da se u jednom Bogu nalaze Otac, Sin i Sveti duh, dakle jedno biće čija su moć i slava