Ivan Vrdoljak

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ivan Vrdoljak
Ivan Vrdoljak

6.predsjednik HNS-a
trajanje službe
travanj 2016. – 24.svibnja 2020.
Prethodnik Vesna Pusić
Nasljednik Predrag Štromar
ministar gospodarstva Republike Hrvatske
trajanje službe
2012. – 2015.
Prethodnik  Đuro Popijač
Nasljednik Tomislav Panenić
ministar graditeljstva i prostornog uređenja
trajanje službe
2011. – 2012.
Rođenje 22. lipnja 1972.
Politička stranka Hrvatska narodna stranka

Ivan Vrdoljak (Osijek, 22. lipnja 1972.)[1] hrvatski političar, bivši predsjednik Hrvatske narodne stranke - liberalni demokrati (od travnja 2016. godine do lipnja 2017.), saborski zastupnik i potpredsjednik Hrvatskog sabora u devetom sazivu (od listopada 2016.), ministar graditeljstva i prostornog uređenja (2011.-2012.) i ministar gospodarstva (2012.-2015.) u dvanaestoj Vladi Republike Hrvatske.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Ivan Vrdoljak rođen je 1972. godine u Osijeku gdje je završio osnovnu školu, gimnaziju (smjer matematika-informatika) i Elektrotehnički fakultet na kojem je i diplomirao elektrotehniku. Na početku radnog vijeka radio je u tvrtki RPM Engeharia u Brazilu kao projektant u programima AutoCad, a zatim u Novoj livani u Osijeku kao inženjer-pripravnik u automatizaciji. Potom je prešao u tvrtku Neo inženjering gdje postaje voditelj projekata u procesima automatizacije i upravljanja. 2001. zajedno sa suradnicima osniva tvrtku ATO Inženjering u Osijeku, u kojoj je bio i direktor.[2] Iz vlasničke strukture tvrtke ATO inženjering izlazi 2008. godine, od kada je u potpunosti posvećen političkoj karijeri.

Jedan je od osnivača i voditelja Osječkog kluba studenata elektrotehnike (1993.) i voditelj lokalnog odbora studentske organizacije IAESTE na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku. Polaznik je Akademije za politički razvoj Vijeća Europe, generacija 2005., član je Lovačkog saveza Hrvatske i Lovačkog društva Mursa iz Osijeka. Bavi se nogometom (osnivač i član malonogometnog kluba HNS Osijek).[2]

Političko djelovanje[uredi | uredi kôd]

Ivan Vrdoljak je 2000. godine postao tajnik HNS-ove podružnice Osijek i član Županijskog vijeća HNS-a Osječko-baranjske županije. Godinu dana poslije izabran je za člana Središnjeg odbora HNS-a, a 2002. i za predsjednika osječkog HNS-a. 2004. napreduje do funkcije predsjednika Slavonsko-baranjskog regionalnog saveza HNS-a, a postaje i članom Predsjedništva stranke te vijećnik u Županijskoj skupštini Osječko-baranjske županije. 2006. je izabran za vijećnika u osječkom Gradskom vijeću.[2] Na izvanrednim lokalnim izborima u Gradu Osijeku 2008. pod njegovim vodstvom koalicija HNS-HSU-Zeleni osvojila je malo ispod 9%. Od tada pa do kraja 2011. obnaša dužnost zamjenika gradonačelnika grada Osijeka zaduženog za društvene djelatnosti i gospodarstvo.

Na parlamentarnim izborima u prosincu 2011. godine na listi koalicije HNS, SDP, IDS, HSU, poznatije pod imenom Kukuriku koalicija[3], u IV. Izbornoj jedinici izabran je u Hrvatski sabor. Nakon pobjede koalicije na izborima 2011., Ivan Vrdoljak ulazi u dvanaestu Vladu RH kao ministar graditeljstva i prostornog uređenja. Tu je dužnost obnašao do studenog 2012. godine kada prelazi na dužnost ministra gospodarstva[4]. Za vrijeme kratkotrajnog mandata ministra graditeljstva i prostornog uređenja usvojen je novi Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, u javnosti poznatiji kao Zakon o legalizaciji objekata, pokrenut je projekt izdavanja e-dozvole za gradnju te su postavljeni temelji za provedbu projekata energetske učinkovitosti.

Kao ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak uspješno je riješio sanaciju brodogradilišta kao posljednji preduvjet za pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji. Za njegovog mandata Hrvatska je po prvi puta dobila Industrijsku strategiju 2014. – 2020., temeljem koje je započeo rast industrijske proizvodnje koji već 19 mjeseci neprekidno traje (prema podacima DZS-a za rujan 2016.), zajedno sa rastom izvoza. Također je usvojena i Strategija pametne specijalizacije kao temelj za umrežavanje znanosti, gospodarstva i javne uprave oko vizije budućnosti temeljene na izvrsnosti. Strategija pametne specijalizacije je i preduvjet za korištenje sredstava iz fondova EU za investicije u istraživanje i inovacije.

Kao ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je zaštitio vitalni državni interes u Ini, pokrenuvši arbitražu s mađarskim MOL-om zbog nepoštivanja Dioničarskog ugovora, inicirao istraživanje i eksploataciju nafte i plina na Jadranu i kopnu, a prvi puta u povijesti Hrvatska je postala važna karika u energetskoj strategiji EU, zahvaljujući projektu LNG terminala na Krku te mreži plinovoda i naftovoda.

U njegovom mandatu također su po prvi puta u povijesti smanjene cijene struje i plina, pokrenut je proces restrukturiranja u nizu velikih hrvatskih državnih tvrtki poput Borova, Petrokemije, Đure Đakovića, Imunološkog zavoda, Badela 1862, Brodarskog instituta i drugih, a neposredni rezultat tog procesa je očuvanje oko 5.000 radnih mjesta. Hrvatska je u izvješću Svjetske banke 'Doing Business 2016' (za 2015. godinu) zauzela 39. mjesto između 190 zemalja svijeta, odnosno najvišu poziciju od kada Hrvatska sudjeluje u ovom istraživanju. Nadalje, mandat ministra Vrdoljaka obilježen je smanjenjem nelikvidnosti, administrativnih barijera i parafiskalnih nameta te poboljšanjem uvjeta digitalnog poslovanja na jedinstvenom tržištu EU.

Na redovnim parlamentarnim izborima u studenom 2015. Ivan Vrdoljak je ponovno izabran za saborskog zastupnika u IV. izbornoj jedinici kao kandidat koalicije Hrvatska raste (SDP, HNS, HSU, Laburisti, A-HSS, ZS) s najvećim brojem preferencijalnih glasova (8657 glasova).

U travnju 2016. na Izbornom saboru Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata izabran je za predsjednika stranke. Glasovanju za predsjednika stranke je od 670 delegata pristupilo njih 610, a 601 delegat je dao glas podrške Vrdoljaku kao novom lideru stranke.

Na izvanrednim parlamentarnim izborima u rujnu 2016. Ivan Vrdoljak je još jednom izabran za saborskog zastupnika u IV. izbornoj jedinici na listi Narodne koalicije (SDP, HNS, HSS, HSU), opet kao kandidat s najvećim brojem preferencijalnih glasova (8377 glasova) na koalicijskoj listi. Nakon formiranja devetog saziva Sabora izabran je za jednog od dvaju potpredsjednika Hrvatskog sabora iz redova oporbe.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.vecernji.hr/biografije/ivan-vrdoljak-64
  2. 2,0 2,1 2,2 Narod.hr, I.J., 《Tko je Ivan Vrdoljak - čovjek koji je bio protiv referenduma o braku i koji nosi brojne repove iza sebe?》, objavljeno 16. travnja 2016., pristupljeno 1. listopada 2016.
  3. 'Kukuriku koalicija' naziv je saveza političkih stranaka bliskih svjetonazora i sličnih programa: SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a; stranaka koje su donijele odluku o stvaranju izborne koalicije i zajedničkom izlasku na predstojeće izbore zastupnika za Hrvatski sabor, s ciljem izborne pobjede i sastavljanja koalicijske vlade, 13. rujna 2011., kukuriku.org, pristupljeno 28. kolovoza 2012.
  4. Večernji list, Ivanka Toma, »Nakon Čačića novi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak!«, objavljeno 14. studenog 2012., pristupljeno 3. listopada 2016.