Gordan Maras

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Gordan Maras
Gordan Maras

Ministar poduzetništva i obrta
trajanje službe
23. prosinca 2011. – 22. siječnja 2016.
Prethodnik Đuro Popijač (kao ministar gospodarstva,rada i poduzetništva)
Nasljednik Darko Horvat
Zastupnik u 6. sazivu Hrvatskog sabora
trajanje službe
2007. – 2011.
Rođenje 13. lipnja 1974.
Politička stranka Socijaldemokratska partija Hrvatske
Zanimanje ekonomist

Gordan Maras (Zagreb, 13. lipnja 1974.) hrvatski političar, ekonomist, ministar poduzetništva i obrta u dvanaestoj Vladi Republike Hrvatske.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je 13. lipnja 1974. u Zagrebu. Završio je OŠ "Vladimir Nemet", a maturirao u X.gimnazija 1999.. Pohađao je i Cotrugli Business School, EMBA.Od 2001. do 2003. bio je poslovni direktor Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica, potom izvršni direktor Maksima komunikacije a od 2004. do 2010. poslovni direktor SDP-a.[1]

Politička karijera[uredi | uredi kôd]

Godine 2000. postao je predsjednik Foruma mladih SDP-a i član Glavnog odbora SDP-a. Na parlamentarnim izborima 2007. postao je saborski zastupnik i potpredsjednik Odbora za financije i državni proračun, te član Odbora za gospodarstvo i Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo.

U veljači 2017. godine, nakon otkrivanje više skandala Milanovićeve Vlade koji su uključivali pranje novca i utaju poreza, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske prilikom pregledavanja putnih naloga državnih ministarstava otkrilo je nekoliko nepravilnosti u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta. Prema izvješću DORH-a, koje su u cijelosti prenijeli samo HINA i internetski portal Direktno.hr, Maras je sredinom 2015. putovao u Sjedinjene Države sa svoja dva suradnika. Put je opisao kao službeni put na kojem se sastao s predstavnicima američke producentske tvrtke HBO kako bi lobirao za nastavak snimanja serija poput serije “Igre prijestolja” u Hrvatskoj. Na potrebe službenog puta potrošeno je oko 100.000 kuna iz državnog proračuna. No, nakon što je HBO tri mjeseca kasnije objavio napuštanje Hrvatske, nezadovoljan uvjetima rada i načinu ophođenja, dio javnosti ostao je zbunjen putovanjem koje nije dalo rezultata.[2]

Privatni život[uredi | uredi kôd]

Živi u izvanbračnoj zajednici i ima dvoje djece. Govori engleski jezik, a hobiji su mu tenis i nogomet.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Životopis na stranicama vlada.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 19. lipnja 2012. Pristupljeno 4. siječnja 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Milan B., "I MARAS JE VIDIO AMERIKU: Navodna svrha putovanja i rezultat bili su prava smijurija; potrošeni novac nije!", Hrvatska udruga Benedikt, objavljeno 13. veljače 2017., pristupljeno 14. veljače 2017.
  3. dnevno.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 11. svibnja 2012. Pristupljeno 7. siječnja 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Gordan Maras