Jakov Milatović

Izvor: Wikipedija
Jakov Milatović
Jakov Milatović

Jakov Milatović, 2023.

Predsjednik Crne Gore
trenutačno
u službi od
20. svibnja 2023.
Premijer(i) Dritan Abazović
Prethodnik Milo Đukanović
Nasljednik trenutno
Rođenje 7. prosinca 1986., Podgorica, Socijalistička Republika Crna Gora, SFR Jugoslavija
Politička stranka Evropa sad!
Zanimanje ekonomist

Jakov Milatović (rođen 7. prosinca 1986. godine[1]) crnogorski je političar, ekonomist i aktualni predsjednik Crne Gore, koji je na predsjedničkim izborima 2023. godine u drugom krugu 2. travnja pobijedio dotadašnjeg predsjednika Milu Đukanovića. Milatović je ranije bio crnogorski ministar gospodarstva i ekonomskog razvoja u vladi Zdravka Krivokapića u razdoblju od 4. prosinca 2020. do 28. travnja 2022. godine.[2]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Jakov Milatović rođen je u Titogradu (Podgorica), glavnom gradu SR Crne Gore, 7. prosinca 1986. godine. U njegovoj su obitelji djed i pradjed kao partizani sudjelovali u narodnooslobodilačkoj borbi.[3] Osnovne studije u oblasti ekonomije završio je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta Crne Gore, sa prosječnom ocjenom 10 te je bio i student generacije. Dobitnik je brojnih domaćih priznanja od Ministarstva prosvjete, Sveučilišta Crne Gore, Ministarstva vanjskih poslova i dr, kao i stranih stipendija. Kao stipendista američke vlade proveo je jednu studijsku godinu na Sveučilištu savezne države Ilinois (Illinois State University), kao stipendist austrijske vlade jedan semestar na Sveučilištu za ekonomiju i biznis u Beču (WU Wien), a kao stipendist Europske komisije jednu studijsku godinu na Sveučilištu u Rimu (La Sapienza). Magistarske studije u oblasti ekonomije završio je na Sveučilištu Oksford i bio je stipendist britanske vlade (Chevening).

Radno iskustvo započeo je u NLB banci u Podgorici kao dio tima za upravljanje rizikom, zatim u Deutsche banci u Frankfurtu u timu za procjenu kreditnog rizika zemalja sa fokusom na zemlje središnje i istočne Europe. Od 2014. godine radio je u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) u timu za ekonomsku i političku analizu, prvo kao ekonomski analitičar za jugoistočnu Europu a nakon unapređenja u poziciju ekonomiste pokrivao je zemlje Zapadnog Balkana iz ureda u Podgorici. Godine 2018. unaprijeđen je u glavnog ekonomistu sa zadatkom da pokriva zemlje EU, uključujući Rumunjsku, Bugarsku, Hrvatsku i Sloveniju iz ureda u Bukureštu.

Druga iskustva i usavršavanja sticao je kroz pohađanje programa i škola Ujedinjenih naroda u New Yorku, njemačke Zaklade Konrad Adenauer u Podgorici, Veleposlanstva Crne Gore u Rimu, Ureda za međunarodnu suradnju Ekonomskog fakulteta u Podgorici, Oxbridge Academic Programs u Oxfordu, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Londonu, Londonske škole ekonomije (LSE) i Sveučilišta u Pekingu, Liderske akademije Sveučilišta Standford i Sveučilišta u Beogradu, i drugih.

Pisao je stručne tekstove za Vijesti.

Bio je ministar ekonomskog razvoja u Vladi Zdravka Krivokapića.

Politički pogledi[uredi | uredi kôd]

Milatović je na referendumu za nezavisnost 2006. godine glasao za nezavisnost Crne Gore.[3] Snažno se zalaže za pridruživanje Crne Gore Europskoj uniji.[4] U isto se vrijeme zalaže i za bliže odnose između Crne Gore i Srbije.[5][6]

Osobni život[uredi | uredi kôd]

Milatović je vjernik Srpske pravoslavne crkve i kršten je u manastiru Ostrog u Crnoj Gori.[6] Po narodnosti se izjašnjava kao Crnogorac.[7] Oženjen je Milenom i ima troje djece, kćeri Saru i Anu te sina Davida.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Kako je, još na maturi, predskazana budućnost ministra Jakova Milatovića
  2. Ko je Jakov Milatović kandidat za ministra za ekonomski razvoj. Biznis CG (crnogorski). 5. studenoga 2020. Inačica izvorne stranice arhivirana 20. studenoga 2020. Pristupljeno 22. prosinca 2020.
  3. a b JAKOV MILATOVIĆ: Glasao sam za nezavisnost Crne Gore 2006. godine!. kurir.rs (srpski). Pristupljeno 19. ožujka 2023.
  4. Milatović: Uvešću Crnu Goru u EU, a sjever Crne Gore preporoditi. vijesti.me (srpski). Pristupljeno 19. ožujka 2023.
  5. Đurić, Novica. Srbija je za Crnu Goru više od ekonomije. Politika Online. Pristupljeno 19. ožujka 2023.
  6. a b Milatović: Decu sam krstio u SPC | Politika. Direktno (srpski). Pristupljeno 24. ožujka 2023.
  7. OVO JE NOVI PREDSEDNIK CRNE GORE Jakov Milatović je pobedio Mila Đukanovića: Crnogorac i pravoslavac, otac TROJE DECE. Blic.rs (srpski). Pristupljeno 2. travnja 2023.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Jakov Milatović