Jezidi

Izvor: Wikipedija
Jesidi
Ukupno pripadnika
1-1.5 milijuna[1]
Značajna područja naseljavanja
Irak 850.000 tisuća[1]
Armenija 60.000[2]
Njemačka 200.000[1]
Rusija 31.273[3]
Sirija 50.000[1]
Gruzija 20.000[1]
Jezik
Kurdski jezik
(kurmandžiarabi)
Povezane etničke grupe
Kurdi

Jezidi ili Jesidi[4] (kur. ئێزیدی - Êzidî; na hrv. i - azidi, izdi, jazidi, jezidi, zedi) su kurdska etnoreligijska skupina iz Iraka koju karakterizira pripadnost specifičnoj heterodoksnoj religiji odnosno sljedbi.

Korijeni[uredi | uredi kôd]

Heterodoksna religija jesida jazdanizam oblikovala se je u prvoj polovici 2. tisućljeća podno obronaka Zagrosa i na sjeveru Mezopotamije, a njeni su korijeni vrlo složeni: sufijski utjecaj i slikovita simbolika može se prepoznati u religijskom rječniku (posebno u terminologiji njihove ezoterične literature), no većina njihove mitologije i kozmogonije je neislamska t.j. pripada drevnim iranskim religijama[1] poput zoroastrizma, manihejstva, mazdakizma i mitraizma. Iako je stvarana u isto vrijeme i na istim temeljima (sufizam i staroiranska tradicija) kao i alevitska religija, jesidska se ne svrstava u niti jedan ogranak islama već kao specifična monoteistička religija odnosno sljedba.

Vjerovanja[uredi | uredi kôd]

Jesidi vjeruju u jednog Boga kao stvaratelja svijeta na koji je poslao sedam uzvišenih bića ili anđela (haft serr; „sedam zagonetki“) da ga čuvaju, a njihov vođa je Malak Taus („Paunov anđeo“).[1] Njega su muslimani često poistovjećivali sa Sotonom zbog čega su jesidi progonjeni od svog postanka, posebice u doba Osmanskog Carstva kada su prisilno preobraćivani na hanafijsku školu sunitskog islama.[5]

Običaji[uredi | uredi kôd]

Jesidski obredi inicijacije novorođenčadi uključuju[6]:

Vjerska literatura[uredi | uredi kôd]

Jesidska religijska tradicija uglavnom se prenosila usmenom predajom na kurmandžiju (sjevernokurdskom jeziku),[1] dok je autentičnost njihovih svetih tekstova „Crne knjige“ (Mašafa Reš) i „Knjige otkrivenja“ (Kiteba Jelva) tiskanih počekom 20. stoljeća krajnje upitna jer ih nisu pisali jesidi već stranci.[1]

Galerija[uredi | uredi kôd]

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Citirana literatura[uredi | uredi kôd]

Tiskana stručna literatura:

  • (engl.) Hastings, James. 2003. Encyclopedia of Religion and Ethics. XVIII. Kessinger Publishing. Whitefish, Montana. ISBN 0766136957CS1 održavanje: parametar ref identičan predodređenom (link)
  • (hrv.) Klaić, Bratoljub. 1990. Rječnik stranih riječi. Nakladni zavod Matice hrvatske. Zagreb. ISBN 86-401-0038-1

Stručna literatura s vanjskim poveznicama:

Organizacije i udruge:

Wikimedijski zajednički poslužitelj:

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Jesidi