John Hopcroft

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
John Edward Hopcroft
John Hopcroft-1.jpg
Rođenje 7. listopada, 1939.
Seattle, Washington
Polje Računarstvo
Institucija Sveučilište Cornell
Istaknute nagrade Turingova nagrada

John Edward Hopcroft (Seattle, 7. listopada, 1939.) je istaknuti američki teoretski računalni znanstvenik.

Stekao je titulu bakalaureata na Sveučilištu u Seattleu 1961. te magisterij i doktorat na Stanford sveučilištu 1962. i 1964., respektivno. Potom je radio još tri godine na Princeton sveučilištu. Sve od tada, stacioniran je na Sveučilištu Cornell, gdje je trenutno IBM profesor inženjerstva i primijenjene matematike u računarstvu.

Dobio je Turingovu nagradu - najprestižniju nagradu u polju - zajedno sa Robertom Tarjanom 1986. Citat veli da je nagradu dobio "za fundamentalna postignuća u dizajnu i analizi algoritama i podatkovnih struktura". 1994. je izabran kao fellow u ACM-u.

Osim istraživačkog rada, poznat je i po svojim knjigama o algoritmima i formalnim jezicima, koautoriranih sa Jeffreyjem Ullmanom, a koje se u samoj struci smatraju klasicima.

John Hopcroft je unuk Jacoba Nista, osnivača tvrtke Seattle Box Company.

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

  • J.E. Hopcroft, Rajeev Motwani, Jeffrey D. Ullman, Introduction to Automata Theory, Languages, and Computation Second Edition. Addison-Wesley. (2001.)
  • Alfred V. Aho, J.E. Hopcroft, Jeffrey D. Ullman, Data Structures and Algorithms, Addison-Wesley Series in Computer Science and Information Processing. (1983.)
  • Alfred V. Aho, J.E. Hopcroft, Jeffrey D. Ullman, The Design and Analysis of Computer Algorithms, Addison-Wesley Series in Computer Science and Information Processing (1974.)

Vanjska poveznica[uredi | uredi kôd]