C. A. R. Hoare

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Charles Antony Richard Hoare
CAR Hoare.jpg
2005. VMCAI konferencija
Rođenje 11. siječnja, 1934.
Colombo, Šri Lanka
Polje Računarstvo
Institucija Elliott Brothers
Kraljičino sveučilište u Belfastu
Oxford sveučilište
Microsoft Research
Poznat po Quicksort
Hoare logika
CSP
Istaknute nagrade ACM Turingova nagrada

Sir Charles Antony Richard Hoare (Tony Hoare ili C.A.R. Hoare, rođen 11. siječnja, 1934.) je britanski računalni znanstvenik, najpoznatiji po razvitku quicksorta, najpopularnijeg algoritam sortiranja, 1960. Također je razvio Hoare logiku, te formalni jezik Communicating Sequential Processes (CSP), korišten za specificiranje interakcija konkurentnih procesa (uključujući problem večerajućih filozofa te kao inspiracija za programski jezik Occam.

Životopis[uredi VE | uredi]

Rođen u Colombou (Šri Lanka) roditelja britanaca, stekao je titulu bakalureata u klasici od Sveučilišta u Oxfordu (Merton College) 1956. Ostao je još jednu godinu u Oxfordu proučavajući postdiplomsku statistiku, te vršeći svoju dužnost u Kraljevskoj mornarici (1956–1958). Kad je naučio govoriti ruski, proučavao je prevođenje prirodnih jezika na Sveučilištu u Moskvi u Sovjetskom Savezu u Kolmogorovljevoj školi.

1960. je napustio Sovjetski Savez te započeo rad u Elliott Brothers, Ltd, gdje je implementirao ALGOL 60 i revno se posvetio radu na algoritmima.[1] Postao je profesor računarskih znanosti na Kraljičinom sveučilištu u Belfastu 1968., a 1977. se preselio natrag u Oxford kao profesor računarstva kako bi vodio skupinu za istraživanje programiranja pri Oxford University Computing Laboratory, a nakon smrti Christophera Stracheyja. Sad obnaša dužnost profesora emeritusa, te je i viši istraživač pri Microsoft Research u Cambridgeu, Engleska.

Nagrade[uredi VE | uredi]

Knjige[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 C.A.R. Hoare (February 1981). "The emperor's old clothes". Communications of the ACM 24 (2): 75–83. Identifikator: ISSN 0001-0782

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]