Alan Perlis

Izvor: Wikipedija
Alan Jay Perlis
Rođenje 1. travnja, 1922.
Pittsburgh, Pennsylvania
Smrt 7. veljače, 1990.
Polje Računarstvo
Institucija Association for Computing Machinery
Carnegie Mellon sveuličište
Yale sveučilište
Istaknute nagrade Turingova nagrada
Portal o životopisima

Alan Jay Perlis (Pittsburgh, 1. travnja 1922.New Haven, 7. veljače 1990.), američki računalni znanstvenik, poznat po svom pionirskom radu u programskim jezicima te prvi dobitnik Turingove nagrade.

Rođen je u Pittsburghu, Pennsylvania. 1943. je stekao titulu bakalaureata u kemiji na Carnegie Institute of Technology (danas sveučilište Carnegie Mellon). Za vrijeme drugog svjetskog rata, služio je u američkoj vojsci, gdje se počeo zanimati za matematiku.

Stekao je titulu magistra 1949. te doktorat 1950. iz matematika pri MIT-u. Njegova doktorska disertacija je bila naslovljena "O integralnim jednadžbama, njihovim iterativno dobivenim rješenjima i analičkim proširenjima".

1952. je sudjelovao u projektu Whirlwind. Pristupio je fakultetskom osoblju sveučilišta Purdue i potom se preselio u Carnegie institut 1956. Bio je predstojnik odsjeka za matematiku, te prvi predstojnik odsjeka za računarstvo. Kasnije je izabran za predsjednika ACM-a 1962.

Dobio je Turingovu nagradu 1966., po citatu Za utjecaj na polju naprednih programerskih postupaka i konstrukcije jezičnog procesora. Ovo se odnosi na posao koji je odradio kao član tima koji je razvio programski jezik ALGOL.

1971. se Perlis preselio na sveučilište Yale kako bi postao Eugene Higgins predstojnik odsjeka za računarstvo.

1982. je napisao članak Epigrami o programiranju za ACM-ov SIGPLAN časopis, opisujući po u jednoj rečenici prosvjetljujuće činjenice o mnogim stvarima koje je naučio o programiranju tokom godina. Njegovi su epigrami naširoko citirani.

Ostao je na Yaleu sve do svoje smrti 1990.

Izvori[uredi | uredi kôd]Science-symbol-2.svgP vip.svg
Nedovršeni članak Alan Perlis koji govori o znanstveniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.