Josip Đido Vuković

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Josip Đido Vuković (mađ: Vukovics József) (Bikić, Mađarska, 14. veljače 1890. - Subotica, 4. ožujka 1950.) je bački hrvatski književnik, političar i publicist.

Rodio se u Bikiću, u ugarskom dijelu ondašnje Austro-Ugarske.
Raspadom Austro-Ugarske i potpadanjem njegovog kraja u Mađarsku, seli u Suboticu.

Književni rad[uredi VE | uredi]

U svom književnom radu, hrvatskoj je književnosti pridonio svojim pjesničkim, satiričarskim i publicističkim uradcima.

U njegovom pjesničkom opusu, najbrojnije i najznačajnije su mu pjesme rodoljubnog i borbenog duha.

Svojim djelima je ušao u antologiju poezije bunjevačkih Hrvata iz 1971., sastavljača Geze Kikića, u izdanju Matice hrvatske.

Bio je suradnikom časopisa Nevena.

Politički rad[uredi VE | uredi]

Josip Đido Vuković se bio angažirao se i u stranačkom životu. Bio je čelnikom Bunjevačko-šokačke stranke, a nakon što se BŠS-a postupno sve više primicao HSS-u i na koncu 1926. gotovo cjelokupnim članstvom prišlo HSS-u, postao je poslije i prvom osobom Hrvatske seljačke stranke u Subotici u međuraću 1918.-1941..

Poznat je kao ponosni isticatelj hrvatstva Bunjevaca. 10. studenog 1939. je rekao: "Nama Bunjevcima Hrvatima može se zahvaliti što postoji Vojvodina u sklopu naše državne zajednice." (op. č., govori o ondašnjoj Kraljevini Jugoslaviji).[1]

22. rujna 1919. je bio je sudionikom bunjevačkog poslanstva koje je otputovalo u Pariz na konferenciju sa inozemnim diplomatima.

Izvori[uredi VE | uredi]

  • Geza Kikić, Antologija poezije bunjevačkih Hrvata, Matica Hrvatska, Zagreb, 1971.
  • Milovan Miković, Natruhe za povijest bačkih bunjevačkih «Peloponeskih ratova», u: Iznad žita nebo, Subotica-Zagreb, 2003., 125.-142.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Zvonik Kojim je jezikom govorio Blaško Rajić

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


Flag of Croatia.svg Flag of Hungary.svg Nuvola apps package wordprocessing.png Nedovršeni članak Josip Đido Vuković koji govori o hrvatskom književniku iz Mađarske treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.


Flag of Croatia.svg Flag of Vojvodina.svg Nuvola apps package wordprocessing.png Nedovršeni članak Josip Đido Vuković koji govori o hrvatskom književniku iz Vojvodine treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.