Josip Konta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Josip Konta 2015. godine

Josip Konta (Livno, 18. svibnja 1946.), hrvatski je akademski kipar i slikar, živi i radi u Zagrebu.

Životopis[uredi VE | uredi]

Rodio se je u Livnu 1946. godine. Nakon završetka petogodišnje Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1972. godine, a postdiplomski studij završava u majstorskoj radionici prof. Antuna Augustinčića od 1972.-1974. godine. Poslije trogodišnjeg rada na mjestu direktora Ljevaonice umjetnina pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, živi i radi kao samostalni umjetnik u Zagrebu.

Josip Konta 1970-ih

Stvaralaštvo[uredi VE | uredi]

Kiparski i slikarski opus Josipa Konte sastoji se od nekoliko glavnih ciklusa: Grupe ljudi, Šetači, Plesači, Jahači, Konji, Aktovi i drugo. Slikao je i pejzaže i portrete. Portreti mu nisu omiljena tema, no pojavljuju mu se u opusu, dok su mu pejzaži draži te se pojavljuju povremeno kroz sve cikluse. Lica mu kao slikaru nisu previše bitna, a više mu je bitna kompozicija, tako da od lica ponekad ostaje samo silueta na kojoj se može iščitati stanje svijesti lika.

Svakako temeljna karakteristika kiparskog rada i angažmana Josipa Konte jesu njegove brojne skulpture od pojedinih figura (muškarac i žena), pa do njegovih omiljenih konjaničkih figura te najsloženijeg dijela ciklusa, grupe.

Josip Konta krajem 1970-ih

Vođen istraživanjem figure, Konta kao kipar i kao slikar u ljudskom tijelu ne traži ni ljepotu, ni ružnoću. U pokretima njegovih figura odražava se grč borbe za postojanje ili nježnost ljubavnog zagrljaja. Praznine i nepravilnosti na tijelu skulptura simboliziraju priznanje iznimne ljudske ranjivosti i slabosti. Konta gradi vrlo profinjene, izrazito simboličke konjaničke figure. Konj kao tema čovjekov je teško dostižan alter ego, snažan i graciozan.

Ostalo[uredi VE | uredi]

Josip Konta sa suprugom Marijom 1980-ih

Josip Konta izradio je veći broj bista te nekoliko spomenika kao suradnik ili kao autor. Kao suradnik, nekoliko mjeseci u Dubrovniku je surađivao sa Marijanom Kockovićem prije upisa na akademiju; kao suradnik djelomično je bio angažiran na Spomeniku Seljačkoj buni 1573. autora Antuna Augustinčića; kao voditelj Ljevaonice umjetnina pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, bio je angažiran na ljevanu u bronci spomenika Nikole Tesle, autora Frana Kršinića, isporučenog u rekordnom roku i postavljenom u SAD-u na slapovima Niagare. Kao autor izradio je spomenike koji su postavljeni u Lištanima, spomenik Uskrsnuće i reljefe sedam od četrnaest postaja Križnog puta i u Livnu, Spomenik poginulima za slobodu hrvatskoga naroda, na kojem se obilježavaju važnije obljetnice. U Livnu je na javnim površinama postavljeno nekoliko njegovih skulptura u bronci.

U 2015. godini Josip Konta intezivno se je posvetio radu u pastelu i grafikama.

U 2018. godini uredio je atraktivan atelje u kojem intezivno stvara. Atelje se kolokvijalno naziva JOSIP KONTA art studio i nalazi se u preuređenom starom industrijskom prostoru u strogom gradskom središtu grada Zagreba. U njemu se nalaze kiparska i slikarska radionica. Također, u sklopu art studija nalazi se galerijski prostor u kojem se mogu pregledati recentna umjetnička djela Josipa Konte.

U 2018. godini sudjelovao je sa šest skulptura u bronci (Torzo iz 1976., Čovijek Koji Traži Sunce iz 1981., Molitva Za Mir iz 1982., Balerina iz 1982., Jahač iz 1988., Pogled Ka Suncu iz 1995.,) i jednim reljefom (Vrata Pakla iz 1978.) na sajmu suvremene umjetnosti P/CAS u Parizu od 18. do 21. listopada u gracioznoj hali Le Carreau Du Temple izgrađenoj 1863 godine.


Privatan život[uredi VE | uredi]

Josip Konta u dugogodišnjem je braku sa suprugom Marijom. Otac je dva sina, Ivana-Josipa i Marka. Djed je troje unučadi, Brune, Dore i Jakova.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. ↑ Susret s Josipom Kontom, akademskim slikarom i kiparom. U mojem se djelu prožimaju slikarstvo i kiparstvo. Razgovarao: Miroslav Pelikan, Hrvatsko slovo, 2. ožujka 2012., str. 8.
  2. Hrvatski fokus, tjednik za kulturu, znanost i društvena pitanja; "Mala retrospektiva Josipa Konte", 11. studeni 2016.; link: https://www.hrvatski-fokus.hr/index.php/kultura/18407-mala-retrospektiva-josipa-konte
  3. Hrvatski fokus, tjednik za kulturu, znanost i društvena pitanja; "Volio bih slikati mirno more", 11. kolovoza 2017.; link: http://www.hrvatski-fokus.hr/index.php/kultura/20545-volio-bih-slikati-mirno-more
  4. Hrvatski fokus, tjednik za kulturu, znanost i društvena pitanja; "Skulpture Josipa Konte", 25. kolovoza 2017.; link:http://www.hrvatski-fokus.hr/index.php/kultura/20665-skulpture-josipa-konte

Galerija[uredi VE | uredi]

Robinja i dijete, klesano u kamenu, 1978.
Isus Krist, Lištani
Uskrsnuće, Lištani
Pejzaž, ulje na platnu, 80x90 cm, 90-te
Gospodarica samoće detalj, park Livno
Gospodarica samoće detalj, park Livno
Zeleni konj, skulptura Josipa Konte
Zeleni konj, skulptura Josipa Konte, 2012. godina., bronca
Ljubavnici visina 85 cm, 1980-te
Ljubavnici visina 85 cm, 1980-te
Križni put detalj, Lištani
Križni put detalj, Lištani
Grupa ljudi, visina 48 cm, 1980-te
Grupa ljudi, visina 48 cm, 1980-te
Konj glava, 1970-te
Konj glava, 1970-te

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]