Josip Konta

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Josip Konta 2015. godine

Josip Konta (Livno, 18. svibnja 1946.), hrvatski je akademski kipar i slikar.

Životopis[uredi VE | uredi]

Rodio se je u Livnu 1946. godine. Nakon završetka petogodišnje Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1972. godine, a postdiplomski studij završava u majstorskoj radionici prof. Antuna Augustinčića od 1972.-1974. godine. Poslije trogodišnjeg rada na mjestu direktora Ljevaonice umjetnina pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, živi i radi kao samostalni umjetnik u Zagrebu.

Josip Konta 1970-ih

Stvaralaštvo[uredi VE | uredi]

Kiparski i slikarski opus Josipa Konte sastoji se od nekoliko glavnih ciklusa: Grupe ljudi, Šetači, Plesači, Konji, Aktovi i drugo. Slikao je i pejzaže i portrete. Portreti mu nisu omiljena tema, no pojavljuju mu se u opusu, dok su mu pejzaži draži te se pojavljuju povremeno kroz sve cikluse. Lica mu kao slikaru nisu bitna, a više mu je bitna kompozicija, tako da od lica ponekad ostaje samo silueta.

Za Kontu identitet njegovih likova nije važan, pa svi likovi ostaju lišeni individualnosti, u njima varira tema čovjeka i žene, samih, u skupu, u skupinama ili u mnoštvu, zaustavljeni ili u izvedenom pokretu.

Josip Konta krajem 1970-ih

Vođen istraživanjem figure, Konta kao kipar i kao slikar u ljudskom tijelu ne traži ni ljepotu, ni ružnoću. U pokretima njegovih figura odražava se grč borbe za postojanje ili nježnost ljubavnog zagrljaja. Potpora čovjeku i ženi često je konj, koji je čovjekov teško dostižan alter ego, snažan i graciozan.

Ostalo[uredi VE | uredi]

Josip Konta sa suprugom Marijom 1980-ih

Josip Konta izradio je veći broj bista te nekoliko spomenika kao suradnik ili kao autor. Kao suradnik, nekoliko mjeseci u Dubrovniku je surađivao sa Marijanom Kockovićem prije upisa na akademiju; kao suradnik djelomično je bio angažiran na Spomeniku Seljačkoj buni 1573. autora Antuna Augustinčića; kao voditelj Ljevaonice umjetnina pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, bio je angažiran na ljevanu u bronci spomenika Nikole Tesle, autora Frana Kršinića, isporučenog u rekordnom roku i postavljenom u SAD-u na slapovima Niagare. Kao autor izradio je spomenike koji su postavljeni u Lištanima, spomenik Uskrsnuće i reljefe sedam od četrnaest postaja Križnog puta i u Livnu, Spomenik poginulima za slobodu hrvatskoga naroda, na kojem se obilježavaju važnije obljetnice. U Livnu je na javnim površinama postavljeno nekoliko njegovih skulptura u bronci.

U 2015. godini Josip Konta intezivno se je posvetio radu u pastelu i grafikama.

Privatan život[uredi VE | uredi]

Josip Konta u dugogodišnjem je braku sa suprugom Marijom. Otac je dva sina, Ivana-Josipa i Marka. Djed je troje unučadi, Brune, Dore i Jakova.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. ↑ Susret s Josipom Kontom, akademskim slikarom i kiparom. U mojem se djelu prožimaju slikarstvo i kiparstvo. Razgovarao: Miroslav Pelikan, Hrvatsko slovo, 2. ožujka 2012., str. 8.

Galerija[uredi VE | uredi]

Robinja i dijete, klesano u kamenu, 1978.
Isus Krist, Lištani
Uskrsnuće, Lištani
Pejzaž, ulje na platnu, 80x90 cm, 1990-te
Gospodarica samoće detalj, park Livno
Gospodarica samoće detalj, park Livno
Crveni glasnik, ulje na platnu 80x55cm, 1990-te
Crveni glasnik, ulje na platnu 80x55cm, 1990-te
 Osunčano cvijeće ulje na platnu 60x48 cm
Osunčano cvijeće ulje na platnu 60x48 cm
More, grafika 33x48,8 cm
More, grafika 33x48,8 cm
Spomenik, park Livno
Spomenik, park Livno
Golgota ulje na platnu 100x73,50cm
Golgota ulje na platnu 100x73,50cm
Crveno sunce, grafika 33x48,8 cm
Crveno sunce, grafika 33x48,8 cm
Ljubavnici visina 85 cm, 1980-te
Ljubavnici visina 85 cm, 1980-te
Križni put detalj, Lištani
Križni put detalj, Lištani
Grupa ljudi, visina 48 cm, 1980-te
Grupa ljudi, visina 48 cm, 1980-te
Konj glava, 1970-te
Konj glava, 1970-te


Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]