Josip Kraš

Izvor: Wikipedija
Josip Kraš

Josip Kraš (Vuglovec kraj Ivanca, 26. ožujka 1900.Karlovac, 18. listopada 1941.[1][2]), bio je hrvatski komunist, sindikalni aktivist i narodni heroj SFRJ.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Nakon Prvoga svjetskog rata uključio se u radnički pokret i postao sindikalni aktivist. Godine 1920. postao je član uprave Sindikata prehrambenih radnika u Zagrebu. Uređivao je listove "Radnik" i "Borba" i surađivao s lijevo orijentiranim intelektualcima, zbog čega je, nakon uvođenja Šestosiječanjske diktature, suđen i osuđen na 5 godina zatvorske kazne, koju je izdržavao u Srijemskoj Mitrovici.

Nakon izlaska iz zatvora, organizirao je rudarske štrajkove u Ivancu, nakon čega su poboljšani uvjeti rada u rudnicima. Od 1937. godine bio je član najviših rukovodnih tijela KPH i KPJ. Na Osnivačkom kongresu Komunističke partije Hrvatske, 1937. godine, bio je izabran za člana Centralnog komiteta KP Hrvatske, a na Petoj zemaljskoj konferenciji KPJ u Zagrebu, održanoj u listopadu 1940. godine, za člana Centralnog komiteta KPJ.

Nakon početka Drugoga svjetskog rata bio je organizator antifašističke borbe za Banovinu, Kordun, Gorski kotar i Hrvatsko primorje. Tada je otišao u Karlovac, kao delegat Centralnog komiteta KP Hrvatske, izvršiti pripreme za oružani ustanak. Tu je osnovao Vojni komitet za Kordun, Baniju i Gorski kotar. Nedugo nakon njegovog dolaska u Karlovac, u gradu su bile formirane udarne omladinske trupe i počele oružane akcije. Oštećen je dalekovod OzaljKarlovacZagreb, srušena pruga između Mostanja i Duge Rese, organizirana pobuna u domobranskom garnizonu, a istodobno su radnici i omladinci upućivani u prve partizanske odrede.

Poginuo je u uličnoj borbi s ustašama, 18. listopada 1941. godine u Karlovcu.

Za narodnog heroja Jugoslavije proglašen je 26. srpnja 1945. godine.

Pokopan je u Grobnici narodnih heroja na Zagrebačkom groblju Mirogoju.

Spomen[uredi | uredi kôd]

Po njemu je 1950. godine nazvana zagrebačka tvornica keksa i čokolade "Josip Kraš", a od 1992. godine zove se "Kraš". Godine 1965. njegova rodna kuća u Vuglovcu uređena je u memorijalni muzej.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Marijan Kraš, Ivanec: prilozi povijesti Ivanca do 1940. godine, Zlatni ajngel, Varaždin, 1996.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Enciklopedija, XI. knjiga, Pro leksis i Večernji list, Zagreb, 2006.
  2. 18. listopada, knjiznica-vz.hr