Juraj Utišinović Martinušević

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Juraj Utišinović Martinušević
Kardinal
Fráter György MTA.jpg
COA cardinal HU Martinuzzi Gyorgy.png
Rođen 1482.
utvrda Kamičak
Umro 17. prosinca 1551.
Vinice
Svećenik prije 1526.
Kardinal 12. listopada 1551.
Nacionalnost Hrvat
Služba kardinal prezbiter
Portal: Kršćanstvo

Juraj Utišinović Martinušević[1] (utvrda Kamičak[2] na Krki, 1482. - Vinice[3], Rumunjska, 17. prosinca 1551.), hrvatski plemić, dvorski paž, državnik, vojskovođa, pavlinski predstojnik i prior, biskup Velikog Varadina i nadbiskup Ostrogona, savjetnik i rizničar kralja Ivana Zapolje, vrhovni sudac i kardinal.

Životopis[uredi VE | uredi]

Rodio se u utvrdi Kamičak na rijeci Krki u plemićkoj obitelji Grgura Utišinović i majke Ana, rođene u plemićkoj obitelji Martinušević.[4] Imao je sestru Anu i tri brata: Nikolu, Matiju i Jakova.

Oko 1490. godine napustio je rodni dom i otišao u Erdelj na dvor Ivaniša Korvina, hrvatskog bana i protuturskog ratnika, gdje je ostao do 1502., kada prelazi na dvor Korvinove majke Hedvige.

U 22. godini života stupio je u službu erdeljskog vojvode i kneza Ivana Zapolje u čijoj službi postaje zapovjednik konjaništva. Međutim, nakon određenog vremena napustio je vojnu službu i pristupio u Redu Sv. Pavla prvog pustinjaka, u samostanu Sv. Lovre u Budimu.[5] Novaštvo provodi godinu dana u pavlinskom samostanu Blažene Djevice Marije u Ladi na Šaju[6]. Redovničke zavjete polaže u 24. godini života.[5] Među pavlinima je primio dobru izobrazbu i uskoro postao prior u poznatom pavlinskom samostanu Czestochovi u Poljskoj, a potom i u samostanu Ladi na Šaju.

Godine 1528. Juraj je pristao uz Ivana Zapolju, koji je bio rival Ferdinanda Habsburškog u borbi za hrvatsko-ugarsko prijestolje i sukobio se s Ferdinandovom vojskom. Zapolja ga je imenovao svojim savjetnikom, rizničarom Hrvatsko-ugarskog kraljevstva, velikovaradinskim biskupom i erdeljskim namjesnikom.[7]

Dana 24. veljače 1538. godine sklopljena je, Jurjevom zaslugom, nagodba i mir između Ivana Zapolje i Ferdinanda Habsburškog po kojoj je Zapolja ostao vladar svog dijela Mađarske i odrekao se vladarskog naslova nad hrvatskim zemljama. Poslije Zapoljine smrti 1540., Utješinović je oporučno postao skrbnikom Zapoljinog maloljetnog sina Ivana Sigismunda i namjesnikom Erdelja. Njegovom zaslugom došlo je od pomirbe Zapoljine udovice, Izabele Poljske i njenog sina Ivana Sigismunda s Ferdinandom Habsburškim. Po toj pomirbi, jugoistočna Ugarska i Sedmogradska (Erdelj) došli su u ruke Habsburgovaca.

Godine 1544., unatoč kraljičinom protivljenju, Juraj je izabran za vrhovnog vojskovođu, vrhovnog rizničara i vrhovnog suca. Godine 1551. , izmirio se s kraljicom i sklopio mir s Ferdinandom u ime Ivana Sigismunda.

Umjetnički prikaz iz 17. st. ubojstva kardinala Martinušića u dvorcu u Alvincu 17. prosinca 1551.

Papa Pio III. imenovao ga je rimskim kardinalom 12. listopada 1551.[8] Vijest o tome primio je na putu dok je s vojskom prolazio dolinom rijeke Moriša. Kardinalskim grimizom nije se nikada ogrnuo, jer je ubijen 17. prosinca 1551. u uroti u svom gradu Alvincu[3]. Pokopan je u katoličkoj katedrali u Alba Julia, Rumunjska.

Izvori i bilješke[uredi VE | uredi]

 1. Prezime se često navodi i u jekaviziranom obliku Utješinović, a u vrelima u oblicima Utissinovich, Utisse­novich, Utisenovich, Utissinovich, Utye­senich, Utisenoviski.
  Usp. Župa Miljevci: KARDINAL UTJEŠINOVIĆ
 2. Turistička zajednica Šibensko-kninske županije - Utvrda Kamičak
 3. 3,0 3,1 rum. Vințu de Jos, mađ. Alvinc, njem. Winz, Unterwintz, Unter-Wintz ili Alwinz
 4. Župa Miljevci: KARDINAL UTJEŠINOVIĆ
 5. 5,0 5,1 Informativna katolička agencija - ika, 24. listopada 2003., IKA P - 63684/10 - Svi hrvatski kardinali, preuzeto 30. listopada 2012.
 6. mađ. Sajólád
  Usp. Ante Sekulić, NAŠ PAVLIN JURAJ UTIŠINOVIĆ, CRKVENI POGLAVAR I DRŽAVNIK, 2008., str. 164.
 7. Miljevački kardinal Juraj Utješinović-Martinušević
 8. http://www.zupa-svkriz.hr/vijesti/2003/01135.htm JEDANAEST KARDINALA HRVATA

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Juraj Utišinović Martinušević.