Ivan Stojković

Izvor: Wikipedija

Kardinal Ivan Stojković (Dubrovačka Republika, 1395.Lausanne, 20. listopada 1443.) bio je hrvatski redovnik dominikanac, sudionik i predsjedatelj Sabora u Konstanzu i legat Baselskog sabora u Konstantinopolu.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Ivan Stojković rođen je godine 1395. u Dubrovniku. Zaredio se kao dominikanac i studirao teologiju u Zadru, Padovi i u Parizu gdje je 8. prosinca 1420. godine promovirao. Parisko veleučilište ga šalje kralju Sigismundu i papi Martinu V. neka proradi na sazivanju novog sabora kojeg je papa sazvao u Paviji 1423. godine. Na saboru u Paviji odrzao je inauguralni govor i poslije premještanja sabora u Sijenu uputio se s drugim koncilskim sudionicima u taj grad.

Smatralo ga se vrhunskim govornikom. Zalagao se za reforme u Katoličkoj crkvi. On se smatra najvažnijim teologom Sabora u Baselu. Bio je veliki poznavatelj patrologije i srednjovjekovne književnosti. Kao humanist posjedovao je veliku knjižnicu s brojnim vrijednim grčkim rukopisima (manuskriptima).

Njegove rukopise rabili su Johannes Reuchlin i Erazmo Roterdamski.

Dana 30. prosinca 1435. imenovala ga je dubrovačka vlada za mrkansko-trebinjskoga biskupa. Ipak, nije htio prihvatiti to imenovanje. Najvjerojatnije je to bilo iz razloga jer je on u to vrijeme bio ugledan profesor pariškoga sveučilišta, izabrani veleposlanik kod pape Eugena IV. i cara Žigmunda Luksemburškoga, generalni tajnik crkvenoga koncila u Baselu itd. Dubrovačka je vlada pisala papi Eugenu IV. moleći da ga potvrdi za biskupa, ali ni to nije pomoglo. [1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Krasić 2023, str. 464.

Literatura[uredi | uredi kôd]

Knjige[uredi | uredi kôd]

  • Krasić, Stjepan. 2023. Dubrovački dominikanci i Trebinjsko-mrkanska biskupija. Puljić, Ivica; Marić, Marinko (ur.). Trebinjsko-mrkanska biskupija: Zbornik radova povodom obilježavanja 1000. obljetnice prvoga pisanog spomena Trebinjske biskupije i 700. obljetnice prvoga pisanog spomena Mrkanske biskupije. Trebinjsko-mrkanska biskupija. Mostar. str. 437–469

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]



Nedovršeni članak Ivan Stojković koji govori o redovniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.