Ivan Stojković

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Kardinal Ivan Stojković (Dubrovačka Republika, 1395.Lausanne, 20. listopada 1443.) bio je hrvatski redovnik dominikanac, sudionik i predsjedatelj Sabora u Konstanzu i legat Baselskog sabora u Konstantinopolu.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Ivan Stojković rođen je godine 1395. u Dubrovniku. Zaredio se kao dominikanac i studirao teologiju u Zadru, Padovi i u Parizu gdje je 8. prosinca 1420. godine promovirao. Parisko veleučilište ga šalje kralju Sigismundu i papi Martinu V. neka proradi na sazivanju novog sabora kojeg je papa sazvao u Paviji 1423. godine. Na saboru u Paviji odrzao je inauguralni govor i poslije premještanja sabora u Sijenu uputio se s drugim koncilskim sudionicima u taj grad.

Smatralo ga se vrhunskim govornikom. Zalagao se za reforme u Katoličkoj crkvi. On se smatra najvažnijim teologom Sabora u Baselu. Bio je veliki poznavatelj patrologije i srednjovjekovne književnosti. Kao humanist posjedovao je veliku knjižnicu s brojnim vrijednim grčkim rukopisima (manuskriptima).

Njegove rukopise rabili su Johannes Reuchlin i Erazmo Roterdamski.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]
P vip.svg Nedovršeni članak Ivan Stojković koji govori o redovniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.