Karipska zajednica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zastava CARICOM-a
Zemlje članice


Karipska zajednica (CARICOM) je organizacija 15 karibskih naroda. Glavne svrhe su promicanje gospodarske integracije i suradnje među svojim članovima, kako bi se osiguralo da su prednosti integracije ravnopravno podijeljene te koordinirana vanjska politika. .[1]


Njegove glavne aktivnosti uključuju koordiniranu ekonomsku politiku i planiranje razvoja. Osmišljavanje i pokretanje posebnih projekata za manje razvijene zemlje članice. Dio članica CARICOM-a ima regionalno jedinstveno tržište. Sjedište organicacije je u Georgetownu u Gvajani. Od osnutka Karibske zajednice većinom se koristio englesko-kreolski jezik, zatim je dodan nizozemski (govori se u Surinamu) 4. srpnja 1995. i francuski (francusko-kreolski govori se Haitiju) 2. srpnja 2002., zajednica se 2002. godine dogovorila da će španjolski biti ​​drugi radni jezik. Godine 2001. revidiran je Ugovor iz Chaguaramasa što je otvorilo put za transformaciju ideje o zajedničkom tržištu. Dio izmijenjenog ugovora među članicama uključuje uspostavu i provedbu Karipskog suda pravde.

Članovi[uredi | uredi kôd]

Trenutno CARICOM ima 15 punopravnih članova, 5 pridruženih članova i sedam promatrača. Sve pridružene članice su britanski prekomorski teritorij, a trenutno nije utvrđeno što je uloga pridruženih članova. Promatrači su države koje sudjeluju u barem jednom od tehničkih odbora.

Punopravne članice[uredi | uredi kôd]

Pridruženi članovi[uredi | uredi kôd]

Promatrači[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. Ramjeet, Oscar. 16. travnja 2009. CARICOM countries will speak with one voice in meetings with US and Canadian leaders. Caribbean Net News. Pristupljeno 16. travnja 2009.