Karipska zajednica

Izvor: Wikipedija
Zastava CARICOM-a
Zemlje članice


Karipska zajednica (CARICOM) je organizacija 15 karibskih naroda. Glavne svrhe su promicanje gospodarske integracije i suradnje među svojim članovima, kako bi se osiguralo da su prednosti integracije ravnopravno podijeljene te koordinirana vanjska politika. .[1]


Njegove glavne aktivnosti uključuju koordiniranu ekonomsku politiku i planiranje razvoja. Osmišljavanje i pokretanje posebnih projekata za manje razvijene zemlje članice. Dio članica CARICOM-a ima regionalno jedinstveno tržište. Sjedište organicacije je u Georgetownu u Gvajani. Od osnutka Karibske zajednice većinom se koristio englesko-kreolski jezik, zatim je dodan nizozemski (govori se u Surinamu) 4. srpnja 1995. i francuski (francusko-kreolski govori se Haitiju) 2. srpnja 2002., zajednica se 2002. godine dogovorila da će španjolski biti drugi radni jezik. Godine 2001. revidiran je Ugovor iz Chaguaramasa što je otvorilo put za transformaciju ideje o zajedničkom tržištu. Dio izmijenjenog ugovora među članicama uključuje uspostavu i provedbu Karipskog suda pravde.

Članovi[uredi | uredi kôd]

Trenutno CARICOM ima 15 punopravnih članova, 5 pridruženih članova i sedam promatrača. Sve pridružene članice su britanski prekomorski teritorij, a trenutno nije utvrđeno što je uloga pridruženih članova. Promatrači su države koje sudjeluju u barem jednom od tehničkih odbora.

Punopravne članice[uredi | uredi kôd]

Pridruženi članovi[uredi | uredi kôd]

Promatrači[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. Ramjeet, Oscar. 16. travnja 2009. CARICOM countries will speak with one voice in meetings with US and Canadian leaders. Caribbean Net News. Inačica izvorne stranice arhivirana 20. veljače 2021. Pristupljeno 16. travnja 2009.